hits

Tjener milliarder på dyr mat

Med denne boligen sliter Rema 1000-eier Ole Robert Reitan med å fremstille seg som en ydmyk tjener for billigere matvarepriser. Foto: Christian Bakken.

«Matvarebaroner» som Ole Robert Reitan er takknemlige skyteskiver for dyr mat i Norge. Har vi glemt de andre som tjener milliarder på Europas dyreste mat?

Norge har Europas dyreste mat, og prisene ligger over 50 prosent høyere enn gjennomsnittet i de 27 EU-landene.

50 prosent!

Men hva er det som gjør prisene så høye? En bit av svaret får vi når det såkalte matkjedeutvalget leverer sin innstilling i neste uke. Lekkasjene tyder på at de har blinket ut eierne av de fire store dagligvarekjedene som skurkene.

- Det er en generaltabbe at maktutredningen ikke tar for seg  hele verdikjeden. Den virker kun  ha interesse for dagligvareaktørene, og ikke produsentene og industrien. På den måten blir vi fremstilt som kjeltringene og cowboyene, sier Coop Norge-sjef Ola H. Strand til Dagens Næringsliv.

Kjøpmannen på hjørnet drev på ingen måte mer effektivt enn Rema 1000 og Kiwi, naturligvis. Rema har både gjort Norge billigere - og eierne rikere.

Nå klarer nok Ole Robert Reitan å bite fra seg, og  matmilliardærene  har definitivt til salt i grøten. Men samtidig er det liten tvil at nettopp effektivisering og rasjonalisering av dagligvarehandelen har gitt oss lavere priser.

Les også bloggen: Bønder mot milliardærer

Kjøpmannen på hjørnet drev slett ikke mer effektivt enn Rema 1000 og Kiwi, naturligvis. Rema har både gjort Norge billigere - og eierne rikere. (Reitangruppen passerte to milliarder kroner i overskudd if jor).

Likevel: Vi bruker rundt 20 milliarder kroner i året på å støtte jordbruket. Uansett fraflyttes gårder i rekordtempo. Norge har Europas dyreste mat, så noe er galt. Ifølge Ole Robert Reitan har Rema Danmark 30-40 prosent lavere priser enn Rema Norge.

Reitan peker på samvirkebedriftene Tine og Nortura (Gilde og Prior). De har i praksis monopol på melk, egg, kylling og kjøtt.

Reitan peker på samvirkebedriftene Tine og Nortura.

Nortura hadde i fjor et brutto driftsresultat (EBITDA) på 872 millioner kroner, og selskapet passerer sikkert milliarden i år. Tine hadde et driftsresultat på 1.189 millioner kroner i fjor.

Et like viktig tall er at Nortura og Tine totalt hadde kostnader på 34 milliarder kroner. Det er forbrukerne som betaler disse kostnadene gjennom matvareprisene, og spørsmålet er om Tine og Nortura driver like effektivt som Rema 1000.

Matvarer er ikke bare egg og bacon, det er også merkevareprodukter som Grandiosa Pizza. I en Rema-butikk koster den nye «hjemmelagde» Grandioasen 98,70 kroner. Av dette er råvarekostandene - altså det som går til bøndene - bare en brøkdel.

Interessant nok har «matvarebaronen» Stein Erik Hagen solgt seg ut av dagligvare og kjøpt seg inn i Orkla, som tjener gode penger på Grandiosa. Orkla Brands hadde i fjor et driftsresultat (EBITA) på 3,0 milliarder kroner.

Det er altså mange fordyrende ledd mellom landbruket og forbrukerne, og hvert ledd fordyrer varene med noen milliarder kroner i form av økte kostnader og overskudd.

En milliard her og en milliard der, det blir penger av slikt.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar