hits

Asyl for hvem?

Tung vei for konstituert justisminister Grete Faremo til dagens statsråd. Foto: Cornelius Poppe, Scanpix.

Den brutale fengslingen av Maria Amelie (25) er et godt bevis på at norsk innvandringspolitikk er moden for skraphaugen.

Etter EØS-utvidelsen har Norge vidåpne grenser mot gamle Øst-Europa, hvor 80 prosent av den norske innvandringen kommer fra.

Samtidig lever et sted mellom 10.000 og 30.000 personer, ifølge Statistisk Sentralbyrå, under jorden med ulovlig opphold i Norge.

Fungerende justisminister Grete Faremo er knapt ferdig med veteransaken i Afghanistan, før hun får en ny het potet i fanget. Foto: Berit Roald, Statsministerens kontor.

Dette er bakgrunnen når Politiets utlendingsenhet velger å bruke fem politifolk for å arrestere Maria Amelie på trappen utenfor Nansenskolen i Lillehammer, og det helt i starten av Nansen-året.

- Vi er nødt til å behandle mennesker likt, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Likhet i forhold til hvem?

Aksjonen er i hvertfall ikke likhet for loven i forhold til de mange tusen av personer som livnærer seg under jorden, med lovbrudd og tigging - uten å bli pågrepet av fem politifolk.

Selvsagt bør det ikke være nok med pressedekning for å få opphold i Norge. Men samtidig er det et faktum at Maria Amelie etter snart ti år i Norge er mer norsk enn russisk.

Det er forståelig at ikke langvarig ulovlig opphold i seg selv bør være et argument for å få bli. I så fall vil man premiere lovbrudd, og det er urimelig.

Men samtidig strider det mot folks rettsoppfatning at personer som i praksis er norske etter å ha vært her i en årrekke - etter å ha kommet hit som barn - behandles på samme måte som voksne lykkejegere som er lovbrytere fra dag en.

Les også bloggen: Hverken handlekraft eller dømmekraft

Ole Eikeland mener: Hvorfor ni år Storberget?

Spørsmålet nå er hvor lenge fungerende justisminister Grete Faremo vil la medier og opinion herje med regjeringen før man finner en fornuftig løsning på saken. Dersom det å gi Maria Amelie arbeidstillatelse skulle føre til at vi får flere hundre velintegerte og høyt utdannede i samme situasjon, så er det fornem nød.

Men like viktig er at regelverket åpenbart bør forandres slik at barn som er vokst opp i Norge i en årrekke ikke kastes tilbake til foreldrenes hjemland.

Når firkantet juss blir politikkens ansikt, er det en fallitterklæring.

Det er kanskje ikke uten grunn at ordet asyl også brukes om galehus.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar