hits

Moldes billige legende

Se - et regelbrudd: Et meget sjeldent bilde hvor Ole Gunnar Solskjær tar seg friheter. Foto: Scanpix.

Fotballegenden Ole Gunnar Solskjær er nesten for god til å være sann.

Man skal være temmelig langt på sidelinjen for å kritisere den nye Molde-trenerens årslønn på 2,4 millioner kroner.

Pussig nok har én spinkel røst hevet seg - redaktør Magne Lerø i Ukeavisen Ledelse, som under tittelen Solskjærs pengesug mener at han bør gi fra seg halve lønna til utviklingen av lokale talenter.

Det er noe som heter å være mer katolsk enn Paven, og det er nok et ordtak Lerø, som teolog, har et forhold til.

Men som redaktør i avis for et publikum med høyt lønnede ledere er meningen oppsiktsvekkende. Og feil.

Jeg mener at Ole Gunnar Solskjær er den beste rollemodellen man kan finne i norsk fotball, og at lønnen han nå har fått er påfallende lav. Trolig kommer Molde til å tjene inn igjen lønnen bare i billettinntekter. For ikke å snakke om sponsorpenger, nå som den skrantende fotballklubben plutselig har blitt «hot» ved 20LEGENDS retur til gamleklubben.

Norges største fotballprofil gjennom tidene er altså ikke verdt en fjerdedel av det en forretningsadvokat drar inn år etter år, ifølge ledernes avis.

Solskjærs markedsverdi er åpenbart langt høyere enn lønnen han har sagt ja til. Det betyr at han allerede har bidratt med betydelige verdier i driften av Molde Fotballklubb. Solskjær har i mine øyne demonstrert en  lojalitet som fortjener ros, ikke surmaget kritikk.

Nå skriver riktignok Ukeavisen Ledelse om 4,4 millioner, men bare 2,4 av dem kommer fra Molde Fotballklubb og er relevant i denne sammenheng. Solskjær skal riktignok få en million i bonus ved  seriemesterskap. Men skulle det bli tid for mirakler i Molde, så klarer nok fotballklubben å betale honoraret med et bredt smil.

Vanligvis brukes fotballspilleres lønn som et forsvar mot høye lederlønninger. Men i Solskjærs tilfeller er det mulig å gå motsatt vei. I Finansavisens oversikt over landets beste advokater kom det frem at 96 hadde netto inntekt på over 10 millioner kroner i 2009.

Norges største fotballprofil gjennom tidene er altså ikke verdt en fjerdedel av det en forretningsadvokat drar inn år etter år, ifølge ledernes avis.

For ikke å snakke om lederbonuser og honorarer til finansielle rådgivere i Kjell Inge Røkkes Aker-system, som Molde er en del av. Der er utbetalinger på titalls millioner kroner vanlig til mennesker som ikke har prestert i nærheten av det Ole Gunnar Solskjær har gjort i hard internasjonal konkurranse.

For hovedeier Kjell Inge Røkke må Solskjærs lønnsvilkår være den minste bekymringen fotballsatsingen har gitt ham.

Aker skal også hyre inn Solskjær i konsernets profilbygging for to millioner kroner i året. Om det er verdt pengene eller ei, vil tiden vise. Men Aker bruker allerede store beløp på å sponse den internasjonale miniidretten ski. Med Akers internasjonale virksomhet kan en internasjonal goodwill-ambassadør som Ole Gunnar Solskjær godt være verdt pengene.

For Molde Fotballklubb er ansettelsen av Ole Gunnar Solskjær et økonomisk eventyr. Også profilmessig. Og det at den gamle Manchester United-stjernen nå daglig blir å se på sidelinjen, vil gi inspirasjon for Moldes yngre talenter.

Det store spørsmålet er om ansettelsen gir sportslig suksess, og det er langtfra sikkert. Moldes spillerstall er middelmådig, og det er lite trolig at Kjell Inge Røkke og Aker vil legge fantasibeløp i potten. Dessuten har ikke Solskjær lang tid på seg til å øve inn et nytt spillesystem, så jeg vedder gjerne en flaske rødvin på at det ikke blir Molde som tar gull i 2011.

Men hjemkjøpet av Ole Gunnar Solskjær, det var gull.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar