hits

Kina taper mest på handelsboikott

Kina og Hongkong (bildet) er et stort marked for Marine Harvest. Foto: Marine Harvest/Kimm Saatvedt

Kina har mer å tape enn Norge på en handelsboikott.

Etter tildelingen av Nobels Fredspris til Liu Xiaobo har det kommet bekymringsmeldinger om at Kina vil handelsboikotte Norge.

Det er en bekymring vi kan ta med et gjesp. Kina har mer å tape på stans i samhandlingen enn vi har.

Dessuten hviler frykten på en misforståelse: Handel er ikke noe man driver med for å hjelpe hverandre. Man gjør en handel fordi begge parter ser seg tjent med det.

Det er altså så enkelt at Kina og Norge forhandler om en frihandelsavtale fordi begge landene er tjent med det. Dersom Kina nå utsetter avtalen, så taper landet mer enn oss på det.

Det er altså så enkelt at Kina og Norge forhandler om en frihandelsavtale fordi begge landene er tjent med det.

På kort sikt vil en utestengelse fra det kinesiske markedet være negativ for eksempelvis norsk fiskeoppdrett. Men så vil man vri salget til andre markeder og hull som oppstår.

Viktigst er uansett av vi kjøper mye mer fra Kina enn de kjøper fra oss. Tallene viser at det er en kraftig handelsubalanse. Og den blir verre og verre.

Fra januar til august kjøpte Norge varer og tjenester for 24,1  milliarder kroner fra Kina og Hongkong, mot 21,5 milliarder samme periode året før.

I samme periode solgte vi varer og tjenester til dem for 9,1 milliarder, ned fra 10,7 milliarder året før.

Vi kjøpte altså for 15 milliarder kroner mer enn vi solgte, og denne balansen er kraftig forrykket fra i fjor, da den bare var negativ med drøyt ti milliarder kroner.

Selvsagt kan Kina kjøpe oppdrettlaks fra andre enn Norge, men Norge kan også kjøpe billig produksjon fra andre land enn Kina.

Kina har ingenting å vinne på internasjonale handelskriger, spesielt ikke med Norge.

Ironisk nok kan kyprioten John Fredriksen (her med døtrene på fotballkamp) bli det første offeret for en handelskrig mellom Kina og Norge? Foto: Scanpix

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar