hits

Frp ødelegger idyllen

Siv Jensen er tilbake fra ferie, med ny brunfarge. Foto: Scanpix.

Når de borgerlige gjør det bra, er det bare et tidspørsmål før Fremskrittspartiet ødelegger idyllen.

Det har vært en fantastisk sommer på meningsmålingene for Høyre og Fremskrittspartiet. De to store borgerlige partiene kunne fått rent flertall hvis stortingsvalget var i dag.  Hovedårsaken er regjeringsslitasje og at velgerne vender ryggen til det rødgrønne prosjektet.

Erna Solberg har fosset frem på gallupene, og løsningen på Høyre-koden er enkel: Si og gjør minst mulig!

Selv om Høyres fremgang har vært sterkest, så har også Fremskrittspartiet gjort det rimelig bra på målingene. Og basert på galluptallene har Frp-leder Siv Jensen aldri vært nærmere en plass i regjeringen enn nå.

Derfor er det helt ubegripelig at partiet nå ser seg tjent med å skape uro på borgerlig side:

  • Først kom Tybring-Gjeddes utspill om innvandring til Groruddalen.
  • Siv Jensen fulgte opp med å kalle Høyre for utydelige i asylpolitikken.
  • Og nå skal altså Carl I. Hagen forsøke å bli ordfører i Oslo.

Alle de tre utspillene må være som manna fra himmelen for Arbeiderpartiets generalsekretær Raymond Johansen og statsminister Jens Stoltenberg.

Etter en sommer med "monstermaster" i Hardanger og SV-kamp mot private barnehager kan de rødgrønne lene seg tilbake og la de borgerlige krangle.

Eller som Stoltenberg ofte sier: - Vi har våre uenigheter, men vi er enige om å samarbeide. De borgerlige er ikke enige om hvem som skal samarbeid en gang.

Historien om Fremskrittspartiet handler om relativt stor oppslutning, men nær null makt på Stortinget. Partiet har trivdes i rollen som et protestparti. Det har trolig passet de andre partiene på Stortinget godt at Frps protestvelgere har nøyd seg med å stemme på et parti som ikke har evnet å komme i posisjon.

Politikk handler om kamp om makt til å få igjennom sine interesser.

I et demokrati som det norske går veien til makt gjennom kompromisser og alianser. Der har Arbeiderpartiet (og tildels Senterpartiet!) vært gode de siste tiårene. Begge partiene har gått inn i de aliansene de har trengt for å komme til makten.

Dersom Fremskrittspartiet virkelig vil inn i en norsk regjering, så må partiet ha et avklart og godt forhold til Høyre. Poenget er at både Høyre og Fremskrittspartiet må være store for at Frp-leder Siv Jensen skal ha håp om å nærme seg en statsrådstaburett.

Hvis både Høyre og Frp er sterke, så kan de ha håp om å bevege de borgerlige sentrumspartiene inn i et større samarbeid. Hvis Høyre må velge mellom sentrum og Frp, så er det enkel matematikk at en borgerlig sentrumsregjering vil ha større sjanse til å overleve enn en mindretallsregjering fra Frp og Høyre.

Derfor er det ubegripelig at Siv Jensen og hennes partistrateger nå ser seg tjent med å skape ny uro på borgerlig side.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar