hits

Peker nese til Trond Giske

Skipsreder John Fredrisken og hans høyre hånd, Tor Olav Trøim, er ikke lenger Trond Giskes pr-agenter. Foto: Scanpix

Du går ikke i krigen med skipsreder  John Fredriksen. Det forstod næringsminister Trond Giske for sent.

Uansett hva rødgrønne næringspolitikere og maritime lobbyister vil ha det til, så har det i praksis null betydning om norske redere i eksil flagger skipene sine hjem til Norge.

Dette poenget gikk en samlet norsk presse hus forbi da Giske gjorde et stort nummer av Fredriksens hjemflagging. Men det er rettferdighet i verden, så nå latterliggjør den samme pressen Trond Giskes mislykkede pr-fremstøt.

Opp som en løve, ned som en skinnfell er en nokså presis beskrivelse av Trond Giskes frierferd til rederne. Nå har han riktignok ikke tapt annet enn ansikt. Men for en normalt mediedyktig politiker som Giske er det viktig nok.

- Jeg synes selvfølgelig det er synd. Han er jo en stor aktør, han er symboltung, og det at han sa ja til å flagge skip hjem, det ble lagt merke til, sier Giske til VG.

Opp som en løve, ned som en skinnfell er en nokså presis beskrivelse av Trond Giskes frierferd til rederne.

Næringsministeren og hans statssekretær Rikke Lind (som kom rett fra Rederiforbundet) gjorde et stort nummer av forsoningen med John Fredriksen. Takken er at milliardæren behandler dem som luft. Tor Olav Trøim, som er rederens høyre hånd, gidder ikke engang å begrunne hvorfor man nå flagger skipene ut igjen.

Til en avis sier Trøim at "vi gjør våre forretningsmessige vurderinger" - til en annen svarte han kort at han satt i møte.

Hvorfor gjør John Fredriksen og Tor Olav Trøim kuvending?

Den mest rasjonelle forklaringen er at de to skatteflyktningene ikke ønsker å gi norske ligningsmyndigheter noen holdepunkter for å hevde at de egentlig er norske. Både Fredriksen og Trøim har vært under observasjon, men ligningsmyndighetene har aldri klart å dokumentere at Trøim og Fredriksen  reelt bor i Norge, eller at virksomheten i virkeligheten  drives fra Norge.

Med børsnoterte milliardformuer ville Fredriksen og Trøim risikert mange titalls millioner kroner årlig i formueskatt dersom de lignet til Norge. Derfor er det nøye med å holde seg utenfor landets grenser tilstrekkelig til å bli regnet som skattemessig utflyttet. Å flagge skipene hjem til Norge, er et argument for det motsatte. Det ville vært typisk Fredriksen om utflaggingen kommer som reaksjon på noe han er misfornøyd med fra norske myndigheter.

Likevel er det noe nytt at norske milliardærer blåser av norske politikere, og gjør som de vil. I så måte er Kjell Inge Røkkes hardkjør mot Giskes forgjenger, Sylvia Brustad, en parallell. Dette er en konsekvens av at kapitalen er global. Når John Fredriksen ikke lenger ønsker å kaste glans over Trond Giske, så kaster han loss.

Til Marshall Islands.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar