hits

Tøff motvind for Jonas Gahr Støre

MISTER STØTTE: Under halvparten av Arbeiderpartiets egne velgere mener at Jonas Gahr Støre gjør en god jobb. (Foto: Bernt Sønvisen).

Problemet for Jonas Gahr Støre er at han også er svekket blant sine egne velgere.

«Krisetall for Jonas. Tilliten stuper», er tittelen i Dagbladet på Ipsos meningsmåling om de ulike partilederne.

Bare 25 prosent av velgerne mener at Jonas Gahr Støre gjør en god jobb. Det er ille nok, men den største utfordringen er at det nå er et mindretall blant Arbeiderparti-velgerne som mener han gjør en god jobb.

Kontrasten til statsminister Erna Solberg er enorm: På hjemmebane i Høyre mener 96 prosent at hun gjør en god jobb. Og blant folk flest er 68 prosent - altså mer enn 2/3 av velgerne - det samme.

Erna Solberg står fjellstøtt, Jonas Gahr Støre på leirføtter.

Likevel har Arbeiderpartiets partileder rett når han sier at «disse tallene følger av valgresultatet». Det samme kunne Jens Stoltberg sagt etter katastrofevalget i 2001, men han kom tilbake - og fikk totalt ti år som statsminister i Norge. 

 

 

Overfor Dagbladet sier Jonas Gahr Støre at han er klar for å lede Arbeiderpartiet inn mot valgene i 2019 og 2021. Samtidig er det en gryende opposisjon internt i partiet, og flere spørs seg om partilederen er riktig person for å gjenreise partiet. Alternativet er Trond Giske eller Hadia Tajik.

Maktkampen i Ap har knapt begynt

Arbeiderpartiet setter inn sitt tyngste skyts på områder der de vil angripe regjeringen de neste fire årene. At Trond Giske overtar som finanspolitisk talsmann, er ikke først og fremst en vraking av Marianne Marthinsen, men et uttrykk for hvor partiet ønsker å bruke sine toppolitikere i den kommende stortingsperioden: Partileder Jonas Gahr Støre blir parlamentarisk leder og fortsetter i Utenriks- og forsvarskomiteen.

Det er ingen tvil om at Arbeiderpartiet bommet totalt i årets valgkamp, og velgerundersøkelsen fra Statistisk sentralbyrå og Institutt for samfunnsforskning viser at partiet ikke hadde såkalt sakseierskap til de viktigste sakene - slik Senterpartiet «eier» distriktspolitikken, mens Fremskrittspartiet «eier» innvandringspolitikken.

Undersøkelsen tyder på at Arbeiderpartiet tapte eierskap på viktige saker som helse-, skatt- og sysselsetting.

Inntrykket av en uklar politikk ble forsterket av en uklar partileder.

Veien til gode valg i 2019 og 2021 er klare standpunkter i saker som velgerne er opptatt av, og en partileder som bærer politikken.

Dit har både Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre en lang vei å gå i motvind.

Hva mener du? Er Jonas Gahr Støre den rette til å lede Arbeiderpartiet inn i de neste valgene?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar