hits

Klokt å fjerne provoserende gratisparkering

UNØDVENDIG PROVOSERENDE: Byrådsleder Raymond Johansen bør fjerne gratis parkering på Rådhuset og kjøpe utslippsfrie biler.

Byrådet i Oslo gjør klokt i å fjerne politikernes egne privilegier og gratisparkering.

Mens Byrådet fjerner parkeringsplasser i byen og skrur opp prisen på beboerparkering, har de selv gratis parkeringsplasser under Rådhuset og bruker kommunens biltjeneste flittig.

Dette provoserer mange bilister som opplever at deres hverdag har blitt vanskeligere. Derfor er det fornuftig at Byrådet nå strammer inn på egne privilegier.

- Jeg ser ikke noe grunn til av vi politikere skal ha spesielle privilegier, sier gruppeleder Harald A. Nissen i Miljøpartiet De Grønne til Aftenposten.

Les mer i Nettavisen: Byrådspartiene vil fjerne den kontroversielle gratisparkeringen

Nettavisen har hatt flere saker om politikernes gratisparkering, og lesernes engasjement tyder på at politikernes særfordeler ikke blir forstått og akseptert hos mange velgere. 

Fjerner 700 p-plasser i Oslo: Her parkerer politikerne helt gratis

De folkevalgte parkerer innendørs mens folk utenfor leter etter parkeringsplass. OSLO RÅDHUS (Nettavisen): Det rødgrønne byrådet i Oslo skal fjerne nærmest all gateparkering innenfor Ring 1 i Oslo sentrum. Men selv beholder de sine egne parkeringsplasser i garasjeanlegget på rådhuset. Der kan de parkere tørt og gratis på sin egen parkeringsplass.

Nå er det mer enn to år siden det rødgrønne Byrådet overtok, og det burde være tilstrekkelig tid til å gjøre noe med både gratisparkeringen og byrådenes bruk av klimaversting-biler. 

Det er et godt prinsipp at politikerne opplever samme virkelighet som den de vedtar for andre. 

Byrådet ble valgt inn på en plattform der man ville bilkjøring i sentrum til livs, og må få respekt for å stå på sine valgløfter - selv om det er upopulært. Slik er demokratiet, og velgerne får en ny sjanse ved neste valg hvis de misliker utviklingen.

Det store spørsmålet er hva som nå skal skje med Rådhusgarasjen. Et alternativ er å gjøre den om til en sykkelparkering for folk som arbeider i området. Både Miljøpartiet De Grønne og Rødt støtter den tanken, mens Arbeiderpartiet er skeptisk ut fra sikkerhet.

Arbeiderpartiets gruppeleder Frode Jacobsen er derimot enig i at gratis parkeringsplasser for politikere skal bort. - Det er heller ikke noe poeng i at politikere og toppbyråkrater skal parkere gratis, sier han til Aftenposten.

De gratis parkeringsplassene forsvinner ikke før til neste år, og foreløpig er det uvisst om - og eventuelt når - toppolitikerne bytter ut den forurensende bilparken med utslippsfrie biler.

Byrådsleder Raymond Johansen har hatt nesten 200 oppdrag med sjåfør siden nyttår - og også ordføreren og de andre toppene bruker bilparken hyppig. 

Les mer: Kjøreoppdrag fra Rådhusets forvaltningstjeneste

Både av praktiske grunner og for sikkerhetens skyld er det bra at Oslo-byrådene har en biltjeneste som kan frakte dem til ulike oppdrag i byen. Men det understreker også at bilkjøring faktisk er praktisk, og at ikke alle steder i hovedstaden er godt dekket av kollektivtransport.

Å få ned unødvendig bilkjøring og øke andelen på sykkel og kollektivreiser, er en målsetning alle bør kunne stille seg bak. 

Derfor er det bra at Byrådet fjerner ordninger som er unødvendig provoserende.

Hva mener du? Er det greit at politikerne har parkering på Rådhuset, eller bør garasjen heller brukes til sykkelhotell?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar