hits

Vipps får stålkontroll

BLIR SLÅTT SAMMEN: konsernsjef Hege Toft Karlsen i Eika Gruppen, Geir Bergskaug, administrerende direktør i Sparebanken, Finn Haugan, konsernsjef i SpareBank 1 SMN på vegne av SpareBank 1-alliansen og. Rune Bjerke, konsernsjef i DNB og styreleder i Vipps. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

 

Norske banker har vært verdensledende i samarbeid til glede for forbrukerne. Nå får Vipps stålkontroll.

Norske selskaper får ofte kritikk for å være tafatte og at de lar seg «spise» av raske, internasjonale giganter.

Dagens nyhet om at Vipps, BankAxept og BankId slår seg sammen er et eksempel på noe helt annet - nemlig en fremtidsrettet og hurtig fremrykking for å komme aktører som Apple Pay i forkjøpet.

Potensialet er enormt:

  • Vipps kan samle så godt som alle betalinger i samme system.
  • Vipps kan bli enerådende på passord og sikker identifisering.

Dette er samtidig en avveining mellom konkurranse og brukervennlighet. Hvis en aktør har full kontroll over så godt som alle betalingsformidlinger, kan fristelsen bli stor til å ta seg godt betalt. 

STORE PLANER: Apple har store planer om å sikre seg kontroll over betalingsformidling.

Samtidig vil denne aktøren få en unik posisjon på å samle data om folk - det som gjerne omtales som medie- og annonsemarkedets «nye olje».

Og det kan godt være at neste skritt er her. MobiliD er allerede et samarbeid med telebransjen, men man mangler tilsvarende partnere innenfor mediene.

De to mest attraktive partnerne er Schibsteds SPiD og Amedias aID, som begge har rundt en million brukere.

 

 

Hva betyr dette for folk flest?

I fremtiden kan man drømme om at en kode er nok, og at man kan bruke mobil-id overalt. Man kan også håpe at betaling foregår likt og smertefritt i butikken, i nettbutikken, og når man skal betale telefon- eller avisabonnementsregningen. Samme identifikasjon virker allerede hos Altinn og Skatteetaten.

- De tre selskapene utgjør i sum en norsk suksesshistorie innenfor utvikling av finansteknologi, og har i dag mange millioner nordmenn som brukere. Nå vil vi slå sammen selskapene som i dag har hånd om hver sin del av betalingstransaksjonen og skape økt brukervennlighet og sterkere innovasjonskraft, sier styreleder i Vipps og konsernsjef i DNB Rune Bjerke i en kommentar.

Det er ingen tvil om at norske bankkunder har nytt godt av samarbeidet i banknæringen på tvers av konkurrenter. Alle kan bruke alle minibanker, og det er enkelt å overføre penger til kunder i andre banker. 

Vipps, så har de stålkontroll!

Hva mener du? Er dette en god nyhet for forbrukerne eller frykter du manglende konkurranse og økt kontroll hos en aktør?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar