hits

Her vinner hun stortingsvalget

SVERIGETUR: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug dro til Rinkeby, og fikk innvandring på dagsorden i valgkampen. (Foto: Anders Wiklund, NTB scanpix).

 

Utskjellingen av Sylvi Listhaug førte etter alt å dømme til borgerlig valgseier.

Ingen saker var viktigere enn innvandring ved stortingsvalget i september. - For hele 28 prosent av velgerne var denne saken viktig da vedkommende stemte, er konklusjonen til Statistisk sentralbyrå.

Les saken: Drøyt 1 av 4 tenkte på innvandring da de stemte

Velgerundersøkelsen dokumenterer hvordan velgerne fløt mellom partiene, og hvilke saker som var viktigst. 

For Arbeiderpartiet er tallene nedslående. Partiet ble ikke oppfattet som det beste på noen av de viktigste sakene for velgerne.

  • Fremskrittspartiet er best på innvandring.
  • Høyre har den beste skolepolitikken.
  • Senterpartiet har best distriktspolitikk.

Den eneste saken hvor Arbeiderpartiet kommer godt ut, er faktisk skattepolitikken.

- Arbeiderpartiet (Ap) tapte sakseierskap på sentrale områder for partiet som helse-, skatt- og sysselsettingspolitikk, mener Statistisk sentralbyrå, som karakteriserer fallet innen sysselsettingspolitikk som «dramatisk».

 

 

Undersøkelsen viser at noen partier «eier» enkelte saker, mens andre saker er delt mellom flere partier. Selv om så godt som alle velgerne til Miljøpartiet De Grønne oppfatter at miljøpolitikk er viktigst, så mener også Venstre-velgerne, Rødt-velgerne og SV-velgerne at miljøpolitikk er viktigst.

Det tyder på at ingen partier «eier» løsningene på miljøsaken.

FLEST RØDE RINGER: Høyre har flest områder der partiet oppfattes som best. (Kilde: Institutt for samfunnsforskning/Nettavisen).

Av ni områder, oppfattes Høyre å ha den beste politikken på fem områder.

De eneste sakene Arbeiderpartiet «vant» er barne- og familiepolitikk og eldreomsorg, men ingen av de to sakene oppfattes av velgerne som de viktigste. 

Slik er listen for hva velgerne mener er viktigst:

  1. Innvandring
  2. Skatter
  3. Skole
  4. Miljø
  5. Sysselsetting

Les hele rapporten: Politisk dagsorden og sakseierskap ved stortingsvalget i 2017

Velgerundersøkelsen tyder på at Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen prikket inn toppformen akkurat til valget.

Arbeiderpartiet mislyktes i sin strategi om å svartmale norsk økonomi, og ble heller ikke oppfattet som best på sin kjernesak. Og partiet lyktes ikke i få flere opptatt av barn og eldre, altså diskusjonen om velferdsstaten og et godt sosialt sikkerhetsnett.

Den klare vinneren er Fremskrittspartiet og Sylvi Listhaug. Til tross for at den store asylsøkerbølgen for lengst hadde lagt seg, maktet hun å gjøre innvandring til et sentralt tema i valgkampen. Turen til Rinkeby var kanskje et spekulativt stunt, men det virket.

Derimot er det ikke så sikkert at økte skatter var så negativt for Arbeiderpartiet som tidligere antatt. Partiets egne velgere er godt fornøyd med skattepolitikken, og partiet ligger side om side med Høyre på dette saksfeltet - som ved forrige valg. 

Problemet var altså ikke at Ap-leder Jonas Gahr Støre ville ha mer penger til staten, men at Arbeiderpartet aldri klarte å skape entusiasme for hva pengene skulle brukes til - for eksempel bedre oppvekst for barna våre eller bedre eldreomsorg.

Hva mener du? Blir innvandring en viktig sak også i neste valgkamp, eller har luften gått ut av ballongen nå?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar