hits

Ydmykende seigpining

REPETISJONSØVELSE: SSB-direktør Christine Meyer er i ferd med å bli en fast gjest hos finansminister Siv Jensen.

 

Etter to uker begynner krangelen om Statistisk sentralbyrå å ligne på en ydmykende seigpining.

Hver gang SSB-direktør Christine Meyer møter «på teppet» hos finansminister Siv Jensen synker tilliten til statistikkbyrået.

Samtidig skaper det inntrykk av en dyp konflikt, der finansministeren ikke vil svare direkte på om hun har tillit til Meyer.

Og i mangelen på informasjon yngler konspirasjonsteoriene:

  • Vil SSB-direktøren kneble en forsker som regner på økonomiske konsekvenser av innvandring?
  • Eller er det snarere en faglig kamp mellom siviløkonomer og sosialøkonomer?

Debatten om omorganisering av forskningsavdelingen har rast i økonomiavisene i mange måneder, men det var som å kaste en håndgranat inn i debatten da Minerva 24. oktober avslørte at en konsekvens blir at forskningsleder Erling Holmøy blir omplassert.

Mannen bak innvandringsregnskapene får ikke forske mer - Minerva

Forskningsleder Erling Holmøy blir omplassert og får ikke lenger drive med forskning i Statistisk Sentralbyrå (SSB). Lars Akerhaug Erling Holmøy har vært forskningsleder ved Statistisk Sentralbyrå (SSB) og er blant annet kjent for sine langsiktige fremskrivninger av økonomiske konsekvenser av høy innvandring til Norge. 

Debatten tok av på sosiale medier, og Frp-leder Siv Jensen ble utfordret på om hun kunne finne seg i at SSB-sjefen avskiltet forskeren som har stått bak analysene av økonomiske konsekvenser av innvandring. Jensen måtte vise handlekraft, og kalte Christine Meyer inn på teppet. 

Når partene fredag skal møtes for tredje gang på en drøy uke tyder det på liten vilje til å finne en løsning. Enten fordi SSB-sjefen er lite lydhør for innspill, eller fordi Siv Jensen ser seg tjent med høy temperatur over lengre tid. 

 

 

Det pussige er at Christine Meyer setter i gang med en stor forandring av Statistisk sentralbyrå bare uker før det statlige statistikklovutvalget skal levere sin innstilling. Utvalget har nettopp i mandat å vurdere Statistisk sentralbyrås virksomhet.

Meyer sitter selv i utvalget, sammen med en rekke kompetente personer fra inn og utland.

Les mer: Medlemmer i statistikklovutvalget

Utvalget har nå arbeidet i snart 14 måneder, men opplever altså at sjefen for Statistisk sentralbyrå snur opp ned på virksomheten bare noen uker før utvalget er ferdig. Blant medlemmene er NHOs sjeføkonom Øystein Dørum, som allerede har gått ut mot SSBs kvisting av forskningsavdellingen offentlig.

Når man ser på mandatet, så skal utvalget gi råd om store deler av Statistisk sentralbyrås virksomhet - og ikke minst hva slags politisk styring byrået skal underlegges. Utvalget har frist til 15. desember om å legge frem sin innstilling. Det er bare fem uker unna.

Les mer: Mandat for statistikklovutvalget

I tildelingsbrevet for 2017, der SSB får et budsjett på 850 millioner kroner, skriver finansråd Hans Henrik Scheel:

KLAR BESKJED: Finansdepartementets øverste leder, finansråd Hans Henrik Scheel, var klokkeklar i tildelingsbrevet for 2017 på at forskningsavdelingen i SSB skal prioritere økonomiske problemstillinger, og og modellbaserte analyser av norsk økonomi. (Montasje: Nettavisen/Google Streetview).

«Forskningsavdelingen i SSB bør konsentrere seg om økonomiske problemstillinger, herunder modellbaserte analyser av norsk økonomi». 

Altså det som er stridens kjerne.

Slik saken nå har utviklet seg, er det vanskelig å se hvordan finansminister Siv Jensen og SSB-direktør Christine Meyer kan finne en løsning uten at noen taper ansikt. Stadige innkallinger på teppet viser at Siv Jensen er interessert i å demonstrere hvem som er sjefen.

Det er ydmykende for SSB-direktøren og skadelig for Statistisk sentralbyrå, og farsen kan ikke pågå stort lenger før det blir en tragedie.

I de neste ukene skal statsbudsjettet ferdigbehandles, og finansminister Siv Jensen har trolig annet å gjøre enn å ha flere møter i uken med SSB-sjefen.

Mitt råd er å ta en pause og vente på statistikklovutvalget.

Nå har vi hatt statistikklover i 110 år, og da kan vi kanskje vente noen uker til?

Hva mener du? Ser du et bedre alternativ enn å utsette omorganiseringen og kjøpe seg litt tid?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar