hits

Puslinger, bøller og integrering

FYRER LØS: Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik mener at Høyre styrer unna de vanskelige debattene om innvandring og integrering. (Skjermdump: NRK).

 

Arbeiderpartiets nestleder mener Høyre styrer unna de vanskelige temaene om innvandring. Det har hun rett i. Men hvor har Arbeiderpartiet vært?

- Hvis Frp er bøllene i integreringsdebatten, så er Høyre de puslete gutta som gjerne henger med bøllene, men som selv ikke har så mye å bidra med, skriver Hadia Tajik.

Hun sier ikke hvilken rolle Arbeiderpartiet har, men det kan være nærliggende å utpeke partiet som tilskuerne som haster forbi, gjør seg usynlige og som helst ikke vil bli blandet inn.

For både Høyre og Arbeiderpartiet har gått med museskritt på gummisåler i debatten om konkrete tiltak mot negativ kontroll i innvandrermiljøene og bedre integrering.

Handlingsplaner har det ikke manglet på.

Googler du «regjeringen handlingsplan integrering» får du en rekke treff tilbake til 2006. 

Det begynte under Stoltenberg II-regjeringen, og Solberg-regjeringen har ikke vært noe dårligere. 

Her kan du lese mer: Regjeringens mål for integrering

Hvis vi ser på partiprogrammene, så har ikke innvandring og integrering noen fremtredende plass hverken hos Høyre eller Arbeiderpartiet.

I dag karakteriserte Hadia Tajik Høyre som «de puslete guttene som henger sammen med bøllene» i integreringsdebatten.

PUSLINGEN OG BØLLEN: Ifølge Hadia Tajik er Høyre og statsminister Erna Solberg puslingen, mens Fremskrittspartiet og Sylvi Listhaug er bøllen i integreringsdebatten.

Du kan lese hennes kronikk i Aftenposten her: Mangfoldsnaivistene i Høyre

 

 

Arbeiderpartiets program, som Hadia Tajik ledet arbeidet med, har to sider om integrering - og fremstår ikke som spesielt dristig eller spenstig.

IKKE VELDIG DRISTIG: Dette er de konkrete forslagene om integrering i Arbeiderpartiets ferske partiprogram.

Både Høyre og Arbeiderpartiet nevner selvsagt innvandring og integrering på andre steder i programmet, men også Høyre har to sider øremerket til mangfold og integrering. Her er de konkrete forslagene:

IKKE VELDIG DRISTIG II: Høyres konkrete punkter om integrering i deres ferske program.

Det er vanskelig å se at programmene gir Hadia Tajik rett i at Høyre er puslingene som styrer unna de tunge konfliktene med bøllene, mens Arbeiderpartiet er det modige tøffingene som står opp mot bøllene. 

Der Arbeiderpartiet vil «utarbeide føringer for skolens arbeid med barnehijab» vil Høyre «ha et nasjonalt forbud mot ansiktsdekkende plagg i norske utdannelsesinstitusjoner». 

Sannheten er vel at verken Arbeiderpartiet eller Høyre har vært barrierestormere på integrering, rett og slett fordi det er et saksområde som nesten bare Fremskrittspartiet tjener på å diskutere. Det så vi også i den nylige valgkampen der Frp-politiker og statsråd Sylvi Listhaug «eide» sakskomplekset på høyresiden - mens en mann som Rødts Bjørnar Moxnes tok henne hardt.

God integrering forutsetter at innvandrere deltar i yrkeslivet, og at barna deres lærer norsk og lykkes på skolen. Holdninger i konservative muslimske miljøer er åpenbart et hinder for god integrering, særlig av kvinner. 

Det er ingen tvil om at utfordringer står i kø etter ti år med handlingsprogrammer. Fortsatt er det bare 60 prosent som kommer inn i arbeid og utdanning etter introduksjonsprogrammet.

I mellomtiden har kommunenes bevilgninger til integrering økt fra 3 til 10 milliarder kroner i året, så det er snakk om enorme beløp.

Veldig ofte blir den norske integreringsdebatten en metadebatt, eller en debatt om debatten.

Som «fillesaken» om 1,8 millioner kroner til Human Rights Service over statsbudsjettet. Den engasjerte både mediene, politikerne og folk flest.

Dessverre er også Hadia Tajiks utspill nokså fritt for konkrete forslag, utover å peke på at problemet er kultur i innvandrermiljøer.

Det er lengre mellom heftige debatter om konkrete tiltak på de store områdene - som hva som skal til for å få flere inn i arbeidslivet og gjennom skolen, og færre på trygd og andre støtteordninger..

Et sted å begynne er partiprogrammer med flere håndfaste forslag, og mindre selvfølgeligheter alle kan være enige i.

Hva mener du? Har Hadia Tajik rett i at Høyre styrer unna de vanskelige debattene om integrering? Og hva mener du om Arbeiderpartiet på samme område?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar