hits

Thorbjørn Jagland har fått nok

FURTER: Generalsekretær Thorbjørn Jagland i Europarådet bruker Facebook til å furte over norske medier, og til å klage på norske myndigheter.

 

Tidligere statsminister og Arbeiderparti-leder Thorbjørn Jagland er i konflikt med både norske myndigheter og norske medier. Hvorfor er det ingen i Norge som anerkjenner Jaglands storhet?

«Hanne og jeg har fått nok».

Slik begynner et langt innlegg på Facebook-profilen til Europarådets generalsekretær. Innlegget oser av selvrettferdighet og furting over at ingen norske medier har brydd seg om Thorbjørn Jaglands åtteårige tunge slit, mens det nå angivelig er satt i gang en bred svertekampanje «som ingen har sett maken til i Europarådets historie».

Les saken: I årevis ble Thorbjørn Jagland varslet om korrupsjon i Europarådet. Kritikerne mener han ikke gjorde noen ting.

Det voldsomme utfallet skyldes noen artikler i Aftenposten om hvorfor Thorbjørn Jagland ikke ville møte en avhoppet ambassadør fra Aserbadsjan, og motta informasjon om systematisk korrupsjon.

Jaglands forsvar er at vedkommende kilde stod i ledtog med folk han ikke vil assosieres med. Altså en nokså triviell konflikt med en avis, men nå har Jagland fått nok:

- Dette har vært en belastning for oss som overgår det meste. Det sier ikke lite, skriver Jagland på Facebook.

- Nå er det beste for både min kone og meg, og mine to sønner at vi i de to årene vi har igjen her i Strasbourg vier oss til det unike systemet vi har bygget opp i Europa for beskyttelse av menneskerettigheter, skriver Thorbjørn Jagland.

Aftenposten svarer: Jagland velger angrep, ikke selvransakelse

Europarådets generalsekretær fører en tofrontskrig. I tillegg til å kjempe mot Aftenposten, har han lagt seg ut med norske myndigheter - også det på Facebook. Den 1. oktober la han ut et innlegg som kritiserte norske myndigheter for å være passive overfor politivolden i Katalonia..

Også dette Facebook-innlegget fikk etterspill. For to uker siden leverte Utenriksdepartementet en formell klage til Europarådet, og viste til at Jagland har feilsitert norsk politikk på området.

Les mer hos NRK: UD leverte klage på Jaglands Facebook-innlegg

Thorbjørn Jagland hadde flere av viktigste lederrollene i norsk politikk. Han var partileder i Arbeiderpartiet, utenriksminister og statsminister helt til han ble utmanøvrert av Jens Stoltenberg. I ettertid har han også vært leder for Nobelkomitéen, samtidig som han altså har vært generalsekretær for Europarådet.

 

 

Det begynner å bli et mønster at Europarådets generalsekretær driver med udokumentert synsing på sin offisielle Facebook-profil, slik han under valgkampen la ut stadige innlegg mot kritisk journalistikk mot Arbeiderpartiets statsministerkandidat Jonas Gahr Støre. Også den gang mente han at pressen var et ledd i en organisert svertekampanje.

Les Nettavisen mener: Jagland høres ut som et ekko av Donald Trump

Problemet den gang er det samme som nå. Thorbjørn Jagland er generalsekretær i Europarådet, og ikke en privatperson som kan lire av seg påstander og hypoteser på sosiale medier. Han har en selvsagt rett til å protestere mot Aftenpostens journalistikk og vinklinger, men fremstår ufrivillig pompøs når han gjør det til en selvrettferdig furting over at ingen bryr seg om hans storslagne arbeid. 

Det anstrengte forholdet til norsk presse ser ut til å begynne med at VG i 2009 skrev at Thorbjørn Jagland har 2,2 millioner kroner i året, skattefritt, og at han bor gratis i et herskapshus fra 1800-tallet som en gang tilhørte bilgründeren Bugatti og har fire tjenere. Samtidig mottok han i en periode også etterlønn fra Stortinget.

Les saken på VG: Jagland tjener 2,2 millioner, men betaler null i skatt

Les svar på TV 2: Jagland tilbakeviser kritikken om nullskatt

Europarådet har et årlig budsjett på 3,8 milliarder kroner, hovedsaklig bidrag fra de 47 medlemslandene. Over 30 prosent av budsjettet - eller rundt 1,3 milliarder kroner - går til administrasjon og styrende organer. Kostnadene til generalsekretærens kontor er budsjettert til 2,7 millioner euro.

Ifølge budsjettet deler Thorbjørn Jagland og to andre ledere 832.000 euro, eller 7,8 millioner kroner - eller rundt 2,6 millioner kroner hver.

IKKE VELDIG HØYT LØNNET: Rundt 2,6 millioner kroner er ikke en spesielt høy lønn, men Thorbjørn Jagland nyter godt av fri bolig og en internasjonal ordning som gjør inntekten skattefri.

Jaglands skattefrie lønn har vært en gjenganger på sosiale medier, der politiske motstandere hakker på motsetningen mellom å være uttalt sosialist, og samtidig nullskattyter med millionlønn. Etter min oppfatning er det en smålig kritikk, men noe Thorbjørn Jagland likevel må finne seg i.

På sin Facebook.profil skriver Jagland at «som privatperson er jeg fortsatt sosialist», men først og fremst konstitusjonalist - altså tilhenger at man styrer etter lov og rett.

Det hadde vært en fordel om han også anerkjenner hvilken rolle kritiske medier har for en åpen debatt i et demokrati, og at han følger vanlige spilleregler mellom maktmennesker og mediene, og ikke henfaller til en ensidig klagesang på sosiale medier.

Over tid gjør det noe med tilliten til generalsekretærens dømmekraft, og i verste fall oppfattelsen av Europarådets arbeid.

Thorbjørn Jagland har poenger i sin konflikt med Aftenposten, men avisen har tilbudt ham tilsvarsrett og spalteplass for å fremme sitt syn. Og hvis Thorbjørn Jagland fortsatt reagerer på avisens metoder, kan han gå til domstolen eller til Pressens faglige utvalg med sine klager. I stedet velger han Facebook.

Mitt råd til Thorbjørn Jagland er følgende: Neste gang du irriterer deg over mediene - tell sakte til 36,9,  åpne en flaske rødvin og ta deg et lavendelbad!

Hva mener du? Forstår du Thorbjørn Jaglands reaksjon, eller synes du han burde unngå denslags diskusjoner på Facebook?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar