hits

KrF velger den farligste veien

NEI TIL REGJERINGSSAMARBEID: KrF-leder Knut Arild Hareide står fast på at partiet ikke vil inngå regjeringssamarbeid med Fremskrittspartiet. (Foto: Kristelig Folkeparti).

 

Partileder Knut Arild Hareide leder Kristelig Folkeparti ut på sidelinjen de neste fire årene. Det er en farlig vei som kan bety døden for partiet.

Kristelig Folkeparti kom over sperregrensen med et nødskrik, og sikret et borgerlig flertall på Stortinget.

Men partiet står steilt på sin drøm om en sentrum/Høyre-regjering, og er like steile på ikke å samarbeide med Fremskrittspartiet.

Les saken: KrFs yngste: - Derfor lukker vi døra til Frp

I sin tale etter valget viste Hareide til at partiet ønsker Erna Solberg som statsminister for en regjering av Høyre og sentrum.

At Venstre og KrF helst vil ha en sentrum/Høyre-regjering, er greit. Men det blir det ikke noe av nå.

Erna Solberg kaster ikke ut en regjeringspartner for å få dem inn.

- Dersom vi ikke lykkes med det,var vi ærlige på at regjeringssamarbeid med Frp ikke er aktuelt, sa Hareide, som da heller vil gå i opposisjon.

- Vi har sagt det samme etter valget som vi sa før valget denne gangen også. Mitt råd er klart: Vi skal gjøre det vi sier, og si det vi gjør, sa Hareide.

Her kan du lese talen: Hareides tale til landsstyret etter valget

Budskapet gikk ikke hjem hos velgerne.

Bare 123.000 velgere la KrFs stemmeseddel i urnen, eller 4,2 prosent av velgerne. 

Hadde 6.000 færre stemt på partiet, ville Kristelig Folkeparti falt under sperregrensen og blitt tilnærmet utslettet fra Stortinget.

 

 

Kristelig Folkepartis nedgang har vart siden valget i 2001, da Arbeiderpartiet og Jens Stoltenberg ble feid ut av kontorene, og Kjell Magne Bondevik overtok med en Høyre/KrF/Venstre-regjering.

Nå fortsetter nedgangen etter fire år som støtteparti for en regjering KrF ikke ville sitte i.

Det er vanskelig å se at å fortsette i samme spor skal gi en snarlig opptur. Og det blir ikke lettere av at Knut Arild Hareide i debatt etter debatt slet med å forklare at partiet både var for og imot en borgerlig regjering. Det blir ikke lettere de fire neste årene.

Etter valgresultatet burde Kristelig Folkeparti ha mot til å ta et klart valg mellom en blåblågrønn og en rødgrønn regjering.

Nå blir det trolig fire år en slags politisk forståelse med den borgerlige regjeringen, men uten noen klar samarbeidsavtale.

Siden ingen kunne forutsi utfallet, ville partiet kunne gått inn i en bred borgerlig regjering uten å risikere så mye.

Med 4,2 prosent er nedsiden begrenset, for å si det sånn.

Hareide må ta det brutale valget

Velgerne straffet Kristelig Folkeparti for vankelmodighet. Nå er det på tide å ta et klart standpunkt for en borgerlig regjering. Be, så skal dere få. Let, så skal dere finne. Bank på, så skal det åpnes opp for dere. (Matheus-evangeliet, 7.7).

Nå er det ikke utenkelig at Venstre og Kristelig Folkeparti velger ulikt, og at Venstre går inn i en utvidet regjering.

Det vil neppe skje før statsbudsjettet er ferdig oppunder jul.

Les også: Venstre bør gå inn i regjeringen

I mellomtiden får vi en ny budsjetthøst med splid på borgerlig side, der den egentlige opposisjonen kan presse Kristelig Folkeparti fra sak til sak, og fra skanse til skanse.

- Vi står i en viktig vippeposisjon. Den skal vi bruke klokt, sa Knut Arild Hareide til landsstyret.

Kristelig Folkepartis problem med Fremskrittspartiet skyldes at partiene frir til de samme kristen-konservative velgerne, men med et klart ideologisk skille. Frps liberalister står langt fra Kristelig Folkeparti i alkoholpolitikken og søndagsåpne butikker, for å ta to eksempler. Men avstanden er ikke mindre til partiene på venstresiden.

Kristelig Folkeparti er avhengig av borgerlig støtte for sine viktigste kampsaker som K'en i KRLE-faget og kontantstøtten.

Problemet er at hvert av de borgerlige partiene har oppnådd mer i forhandlinger med de andre borgerlige partiene, enn om de hadde opptrådt hver for seg i Stortinget.

Derfor er det en farlig vei Knut Arild Hareide velger når han verken vil gå til høyre eller venstre.

Hva mener du? Burde Kristelig Folkeparti støttet en borgerlig regjering, eller forstår du at de ikke vil samarbeide med Fremskrittspartiet?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar