hits

Maktkampen i Ap har knapt begynt

TUNGVEKTERE: Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik og Trond Giske settes nå inn på to viktige poster på Stortinget. Men maktkampen i partiet har knapt begynt. (Foto: Arbeiderpartiet/Flickr).

 

Arbeiderpartiet setter inn sitt tyngste skyts på områder der de vil angripe regjeringen de neste fire årene.

At Trond Giske overtar som finanspolitisk talsmann, er ikke først og fremst en vraking av Marianne Marthinsen, men et uttrykk for hvor partiet ønsker å bruke sine toppolitikere i den kommende stortingsperioden:

  • Partileder Jonas Gahr Støre blir parlamentarisk leder og fortsetter i Utenriks- og forsvarskomiteen.
  • Partiets nestleder Hadia Tajik blir leder for Arbeids- og sosialkomiteen.
  • Partiets nestleder Trond Giske blir leder i Finanskomiteen.

At Marianne Marthinsen ble ofret for å få kabalen til å gå opp, er ikke så overraskende. Det ville vært oppsiktsvekkende om partiet ikke lyttet på ønskene til de to nestlederne. Samtidig betyr Trond Giskes nye posisjon at han vil få en tydelig rolle på politikkens viktigste felt - kampen om kroner og øre. men dermed tar han også et skritt i retning å kunne bli en arvtaker som partileder og statsministerkandidat.

 

Trond Giske blir finanspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiet gjør Trond Giske til ny finanspolitisk talsperson, og vraker Marianne Marthinsen. Etter dager med spekulasjoner er det nå klart at Ap-nestleder Trond Giske (50) blir Arbeiderpartiets nye finanspolitiske talsperson. Det opplyser Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng. Partiet vraker med det sin nåværende finanspolitiske talsperson, Marianne Marthinsen (37).

På den annen side - også Hadia Tajik får en fremskutt posisjon.

- Hadia Tajik blir Aps parlamentariske nestleder og leder for arbeidskomiteen, bekrefter partiets kommunikasjonssjef Camilla Ryste overfor NRK.

I sin tale til landsstyret startet partileder Jonas Gahr Støre på evalueringen av hva partiet gjorde feil i valgkampen, men antydet samtidig hvordan Arbeiderpartiet vil oppføre seg i opposisjon. 

En tolkning av talen er at Arbeiderpartiet vil bli mer brysomt og mindre konstruktive, og unngå brede kompromisser med regjeringspartiene. 

Trond Giske er en erfaren politiker og en god debattant, og vil åpenbart utfordre Siv Jensen og Erna Solbergs økonomiske politikk.

Men like viktig er signalet i at Hadia Tajik velger seg arbeids- og sosialkomiteen. Hun får dermed en tydelig talerstol på viktige saker som arbeidsledighet, trygd, ulikhet og fattigdom - altså mange av sakene som valgvinnerne i SV og Rødt profilerte seg med.

Utad er alle sentrale personer i Arbeiderpartiet opptatt av at de er på samme lag, og at det ikke er en maktkamp under oppseiling.

Men under overflaten ulmer det. 

Det er stor misnøye på grunnplanet etter valgnederlaget, men meningene er delte om hvem som har ansvaret.

Nå vil det komme en omfattende debatt i Arbeiderpartiet der både Jonas Gahr Støre, Trond Giske og Hadia Tajiks innsats blir evaluert.

Etter valgnederlaget var mange raskt ute med en skråsikker spådom at Arbeiderpartiet ikke vil gå inn i neste valg med Jonas Gahr Støre som frontfigur.

 

Nå må Jonas Gahr Støre kjempe for sitt politiske liv

Ap-leder Jonas Gahr Støre må kjempe for sitt politiske liv etter valgnederlaget. Men det er alt for tidlig å avskrive ham.

NETTAVISEN MENER: Det er historieløst å avskrive Jonas Gahr Støre bare på grunn av valgnederlaget. Men internt i partiet er det mange som tviler på at han er riktig person til å fronte Arbeiderpartiets hjertesaker.

 

Andre pekte på at den store bommerten var at Arbeiderpartiet bommet på den økonomiske situasjonen i Norge, og fremsto som et revisjonsparti som ikke ville ta ansvar for viktige, men nødvendige reformer.

Les Nettavisen mener: Arbeiderpartiet satset alt på feil kort og tapte valget

At Trond Giske blir finanspolitisk talsmann, betyr på ingen måte at han har vunnet noen maktkamp i partiet. 

For å si det med Winston Churchill: «Dette er ikke slutten. Det er ikke en gang begynnelsen på slutten. Men det er kanskje slutten på begynnelsen».

Hva mener du? Kommer det til å bli en maktkamp mellom Trond Giske, Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar