hits

Hyklere og nyttige idioter

FLENGENDE ANGREP: Dagsavisens kommentator Hege Ulstein er oppbragt over at Venstre vurderer å gå inn i regjeringen.

En rødgrønn kommentator kaller Venstre for «hyklere» og «nyttige idioter». En annen advarer mot partiets selvmord. Tanken på en borgerlig flertallsregjering er tydeligvis skremmende.

Sett med rødgrønne øyne er det nå en mulighet for at både Venstre og Kristelig Folkeparti går inn i regjeringen, og at vi får en borgerlig flertallsregjering de neste fire årene. Da vil ikke  de rødgrønne partiene bare ha tapt valget - de vil i praksis være uten innflytelse i en årrekke.

På valgdagen rådet Ulsteins avis, Dagsavisen, leserne til å stemme på de partiene som vil skifte ut dagens blåblå regjering, og skrev at «en stemme til de rødgrønne partiene Sosialistisk venstreparti, Senterpartiet eller Arbeiderpartiet garanterer et nødvendig skifte».

Aller helst ville avisen at leserne skulle stemme på Arbeiderpartiet.

I stedet fikk de borgerlige flertall, takket være 4,4 prosent til Venstre. Disse stemmene kom til tross for åpne og skjulte kampanjer mot Venstre-velgere med advarselen om at en stemme til Venstre er en halv stemme til Fremskrittspartiet.

FALSKE PLAKATER: Før valget ble det trykket opp og delt ut falske Venstre-plakater for å advare mot at en stemme til Venstre er en stemme til Sylvi Listhaug.

Selv om Venstre-velgerne ønsket en fortsatt Erna Solberg-regjering og trosset disse advarslene, så mener Dagsavisens kommentator at de er tatt ved nesen og at partiet oppfører seg hyklersk.

Les Hege Ulsteins kommentar: Tatt ved nesen

Hennes kollega i Dagbladet, Martine Aurdal, skriver at «å danne mindretallsregjering med Fremskrittspartiet (Frp) og Høyre vil være selvmord av Venstre som sosialliberalt sentrumsparti.

Les kommentaren: Sosialliberalt selvmord

Martine Aurdals avis, Dagbladet, skrev på lederplass at det er tid for et skifte og minnet om at «Dagbladet har ved alle valg i nyere tid advart mot å slippe til Frp i maktposisjoner», og at «Ernas regjeringsprosjekt bør avsluttes».

Så skal det nevnes at Martine Aurdals kommentar på ingen måte er så hatsk og rabiat som Dagsavisens, og Hege Ulstein gjentok - og forsterket - synspunktene sine i Dagsnytt18.

Les saken på NRK: Kommentator i strupen på Venstre: - Hyklere

Aggresjonen er forståelig, men den skyldes ikke omsorg for Venstre eller Venstre-velgerne.

 

 

Vi som stemte Venstre forstod godt at en stemme på Venstre i praksis ville være en stemme for en fortsatt Erna Solberg-regjering med Fremskrittspartiet. Hadde vi ønsket noe annet, ville vi stemt på ett av de rødgrønne partiene som Hege Ulsteins avis anbefalte på lederplass.

At valget ga en mulighet for en borgerlig flertallsregjering som trenger både Venstre og KrF for å få flertall, er en ny situasjon som partiene må vurdere i ro og mak. Som Kjetil Alstadheim helt riktig skriver i Dagens Næringsliv: «Venstres viktigste løfte var ikke å si nei til Frp, men å si ja til innflytelse».

Det er egentlig ganske selvfølgelig. Venstres velgere ønsker at partiets politikk blir gjennomført, og partiledelsens taktikk må være å velge en posisjon som gjør det mest sannsynlig. I motsetning til både Hege Ulstein og Martine Aurdal tror jeg det er ved å gå inn i regjeringen.

Les bloggen: Venstre bør gå inn i regjeringen

Så veldig risikabelt er det neppe siden alle Venstre-velgerne visste at en stemme til partiet ville være en stemme til fortsatt Høyre/Frp-regjering.

Dersom Venstre går inn i regjeringen, blir det en ny situasjon for Kristelig Folkeparti også. Partiet må ta et valg, men vil sannsynligvis få mest ut av å gå inn i en bred borgerlig blågrønn regjering.

Hareide må ta det brutale valget

Velgerne straffet Kristelig Folkeparti for vankelmodighet. Nå er det på tide å ta et klart standpunkt for en borgerlig regjering. Be, så skal dere få. Let, så skal dere finne. Bank på, så skal det åpnes opp for dere. (Matheus-evangeliet, 7.7).

Valgresultatet viser at det farligste for Kristelig Folkeparti er å fortsette med vinglingen. Partiets grunnfjell er de kristenkonservative på sørvestlandet, og for dem er frykten for SV større enn bekymringen for å delta i en bred borgerlig regjering med Erna Solberg som statsminister og Knut Arild Hareide som utenriksminister, med ansvar for norsk bistandspolitikk.

Dette er selvsagt et skrekkscenarium for de rødgrønne. 

Hva mener du? Er det hyklersk av Venstre å gå inn i regjeringen, eller kommer angrepene fordi dette er en mulighet som de rødgrønne misliker?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar