hits

Derfor blir det Venstre for meg

GRØNN GARANTI: Venstre-leder Trine Skei Grande er en garantist for en grønn profil på en ny borgerlig regjering. (Foto: Venstre/Flickr).

 

Ekstremvær skremmer oss alle. Men skal vi gjøre noe med klimaendringene, må vi stemme på partier med en politikk som kan gjennomføres.

I dag stemmer jeg Venstre.

Det gjør jeg av to grunner:

  • Venstre må over sperregrensen for å sikre Erna Solberg fire nye år.
  • Venstre er en garantist for at regjeringen driver en aktiv klimapolitikk.

Flere av landets største aviser har landet på samme standpunkt i år: Både Dagens Næringsliv, Finansavisen, Aftenposten og Nettavisen anbefaler en ny borgerlig regjering, og de fleste ønsker en regjering som utfordres fra Venstre på eksempelvis miljøspørsmål.

Les Dagens Næringsliv: Solberg er best med Venstre 

Erna Solberg bør få tillit for å unngå rødgrønt kaos

For tre av fire velgere er statsministervalget viktigst. Nettavisens råd er å gi Erna Solberg fire nye år. NETTAVISEN MENER: Årets valg blir etter alt å dømme jevnt og spennende. Vi vet hva vi får med Erna Solberg, mens en rødgrønn valgseier kan gi en uforutsigbar situasjon Norge ikke trenger nå.

Det er snart fire år siden Nydalen-forhandlingene mellom de fire borgerlige partiene, og Høyre/Frp-regjeringens politiske plattform (Sundvolden-plattformen).

Selv om det har vært politiske konfliktsaker - spesielt ved budsjettbehandlingene - så har flertallet gitt fire år med flertall bak Erna Solbergs regjering.

For meg er det ingen tvil om at Venstre har bidratt til en bedre miljøprofil enn regjeringen ellers ville hatt. 

Jeg har større tro på å påvirke og stille krav gjennom dialog, enn ved å stille protestkrav som aldri får gjennomslag (som Miljøpartiet De Grønnes forslag om å avvikle all norsk oljevirksomhet på rekordtid).

Du bekjemper ikke klimagassutslipp og ekstremvær ved å gå i protesttog eller forslag som har null sjanse for å bli vedtatt, men ved å påvirke politikk med realistiske forslag som er mulige å gjennomføre.

Tomme slagord gir ikke bedre klima - kampen står i Stortinget og ved å få flertall for klimatiltak som virker.

Miljøpartiet er grundig avslørt

Det mest spennende ved valget er om Miljøpartiet De Grønne faller under sperregrensen etter at deres økonomiske politikk er plukket fra hverandre. De Grønne vil avvikle oljeindustrien, innføre 30 timers uke og tømme Oljefondet. De vedgår at det betyr titusenvis av tapte oljearbeidsplasser, men "lover" å skape mange nye jobber innenfor havbruk og bioteknologi.

De siste tallene fra Statistisk sentralbyrå viser at norske klimagassutslipp falt med 0,9 prosent fra 2015 til 2016. 

Venstre har vært en pådriver for et grønt skifte og for både å bruke pisk og gulrot: Det skal lønne seg å velge miljøvennlig, og koste å gi blaffen. Hensikten med grønne avgifter er ikke mer penger til statskassen, men å påvirke folk til å ta kloke valg.

Et godt eksempel er statsbudsjettet for 2017, der Høyre og Fremskrittspartiet la frem en bilpakke med økte drivstoffavgifter. De fire borgerlige partiene har stort sett vært samlet på at det skal lønne seg å kjøpe el-bil, det skal bli billigere å bytte ut eldre og lite miljøvennlige biler, men dyrere å kjøre bil.

Venstre-leder Trine Skei Grande kalte det «tidenes miljøbudsjett», men så la hun til: - Samtidig er det viktig å understreke at hvert eneste budsjett som vedtas i Stortinget fremover må være tidenes miljø- og klimabudsjett. Det er helt nødvnedig om vi skal nå klimamålene våre, og kutte utslippene med 40 % innen 2030, slik vi har forpliktet oss til gjennom Paris-avtalen, sa hun.

Jeg ønsker Erna Solberg som statsminister i fire nye år.

Samtidig er miljø og klima viktig, og de må løses med realisme - ikke protester.

Derfor blir det Venstre for meg.

Hva mener du? Er miljø og klima en hovedsak for deg i valget, eller er det andre saker - og dermed andre partier - du velger?

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar