hits

Motbydelig hets av Sylvi Listhaug

HETSES: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug utsettes for kraftig hets i innspurten av valgkampen. (Foto: Justisdepartementet).

 

Rasistisk, fascistisk og nazistisk - merkelappene på Sylvi Listhaug kommer tett som haggel jo nærmere vi kommer valget. Det er uverdig og nedslående for norsk debattkultur å ty til slike virkemidler.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug er en rød klut for de rødgrønne. Politisk er hun nasjonalistisk og kristenkonservativ, og står således langt fra mitt ståsted politisk. Men det betyr ikke at hun må demoniseres av den grunn.

For å slå ned en grensepåle: I det store og hele praktiserer Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet omtrent samme innvandringspolitikk. Det er ordene som skiller, og hvis Arbeiderpartiet vil liberalisere sin linje, så bør de komme ut med det nå - før valget.

Likevel er det altså Sylvi Listhaug som får gjennomgå.

La oss begynne med PEN-leder og forlagsmillionær William Nygaard: - Jeg bryter et tabu om fascisme og advarer for egen regning: Blant våre rikspolitikere er det nok Sylvi Listhaug som ligger tettest på en autoritær og rasistisk fascisme i norsk politikk i dag, skrev han på Facebook. En som har likt dette innlegget er professor i sosialantropologi, Thomas Hylland Eriksen.

William Nygaard, med tilslutning av Thomas Hylland Eriksen, mener altså at det er riktig å klistre Sylvi Listhaug til folk som Adolf Hitler og Benito Mussolini, som vel er det nærmeste vi kommer autoritære og rasistiske fascister i historien.

Også i LO-ledelsen finnes folk som synes at slike sammenligninger er greit. LO-sekretær Are Tomasgard bruker nazist-stempelet og skriver følgende på Facebook: «En stemme til Høyre - er også en stemme til at Listhaug fortsetter på det Vigrid applauderer».

Are Tomasgard, som sitter i LOs toppledelse, synes det er relevant å trekke frem nazisme og Vigrid. (Foto: LO).

For de som ikke kjenner Vigrid, så er det en organisasjon som ifølge Wikipedia baserer sin ideologi på norrøn mytologi og raselære, og som ofte blir regnet for å tilhøre det nynazistiske miljøet.

Kanskje er det et tegn på desperasjon når normalt oppegående folk tyr til slike merkelapper. 

 

 

Sylvi Listhaug står støtt på sitt kristenkonservative livssyn, og må tåle kritikk for spekulative valgkampstunt som turen til Rinkeby.

Men å ty til ord som fasicst og nazist bidrar til å legitimere handlinger og holdninger som kan være farlige.

Les saken: Ungdommer kalte Listhaug «jævla rastis-jævel» under intervju i Oslo

Sylvi Listhaug er verken nazist eller autoritær fascist, og det er bra at professor i statsvitenskap, Bernt Aardal, setter skapet på plass:

- Å kalle Sylvi Listhaug «rasistisk fascist», kan få helt motsatt effekt, sier Aardal til Nettavisen.

Les saken: Professor: - William Nygaard gikk langt over streken

- Der synes jeg man går langt over streken og bruker såkalt «namecalling». Man bruker noen av de sterkeste ordene man har og til dels tømmer dem for innhold, sier Aardal.

Professor Bernt Aardal har helt rett, og det kan ikke gjelde andre regler i innspurten av valgkampen enn ellers. Det er god debatteknikk å ta ballen, ikke mannen/kvinnen. Sylvi Listhaug må tåle å bli motsagt på sak, og kritisert for sine utspill. Men å ty til ekstreme merkelapper er under verdigheten til folk som William Nygaard. Han bør be om unnskyldning for ordbruken.

PS: Utspillene er neppe smarte heller. En fersk meningsmåling fra NRK, som er tatt opp etter Rinkeby-turen, viser at Frp har gått frem til 17 prosent - og er den klare vinneren i målingen. Frps velgere lar seg altså ikke skremme.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar