hits

Har du glemt, Stefan Löfven?

Sveriges statsminister, sosialdemokraten Stefan Löfven, hadde ingen problemer med å blande seg inn i den norske valgkampen i 2013. Her på landsmøtet i Arbeiderpartiet.

Den svenske statsministeren Stefan Löfven reagerer på at norske politikere blander seg inn i Sverige. Har han glemt hvordan han selv blandet seg inn i den norske valgkampen?

Foran valget i 2013 besøkte Löfven Arbeiderpartiets landsmøte og fyrte av følgende kraftsalve:

- Vi har prøvd Høyres løsninger i seks år. Privatisering er ikke svaret, var meldingen fra Arbeiderpartiets søsterparti i Sverige.

Nå er tonen en annen,og i ifølge VG kommer Löfven nå med en advarsel til Listhaug og den norske regjeringen:

- Det er viktig at det gis et korrekt bilde. Vi legger oss ikke borti situasjonen i hverandres land. Vi håndterer våre problemer, og det er opp til oss å gjøre, sier Löfven.

Les saken hos VG: - Klokt ikke å møte Listhaug

Så legger han til: Jeg synes vi skal være forsiktige med å blande oss opp i hverandres lands situasjon og valgkamp. Det har vi valgt å være, sier statsministeren, som leder Arbeiderpartiets søsterparti i Sverige.

Det er altså samme mann som for fire år siden dro til Norge for å advare mot Høyres politikk, og brukte svenske tilstander innen skole og omsorg som avskrekking.

- Det har vært en dårlig strategi for Sverige, og det vil fungere dårlig for Norge. Ikke gå inn på dette, sa han den gang.

Les saken: - Lær av Sveriges feil!

 

 

Det er forståelig at den svenske statsministeren og migrasjonsministeren ikke liker fokus på mislykket svensk integreringspolitikk, og de enorme problemene landet har i 61 bydeler i spesielt Stockholm, Malmö og Göteborg. 

Listhaugs provokasjon spiller ikke bare inn i norsk valgkamp, den spiller også inn i svensk innenrikspolitikk.

Les saken: Her er sannheten om Sveriges «no-go»-soner

Samtidig ønsker ikke svenske sosialdemokrater å bli brukt i Fremskrittspartiets valgkamp i Norge.

Og det er vanskelig å se hva Sylvi Listhaug ville lære av Sveriges integreringspolitikk. Sånn sett er det ikke tvil om at turen til Rinkeby var et valgkampstunt.

En av årsakene til at norsk integrering har gått vesentlig bedre er at Norge har hatt strengere regler for innvandring og en åpnere debatt om konsekvensene.

I Norge har de rundt 15 prosentene som stemmer Fremskrittspartiet politisk innflytelse, mens Sverigedemokratenes velgere behandles som spedalske og isoleres i svensk politikk.

Det er en stor styrke for norsk politikk at vi har en åpen debatt om innvandring og integrering. På dette området har kanskje Sverige mer å lære av Norge enn omvendt.

Det må også være lov å henvise til hva som er gjort galt eller riktig i andre land.

Den svenske statsministeren kan ikke kreve andre regler for alle andre enn seg selv.

Hva mener du? Er det greit at den sosialdemokratiske statsministeren kommer til Norge og bruker svenske tilstander for å advare mot Høyre, mens det er ugreit at en norsk statsråd advarer mot svenske tilstander?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar