hits

Tidligere SV-topp støtter de private

Tidligere SV-statsråd Øystein Djupedal forsvarer barnehageforliket, og at private eiere kan ta ut utbytte. (Foto: Berit Roald, NTB scanpix).

 

Tidligere SV-statsråd Øystein Djupedal ber SV droppe kampen mot «velferdsprofitører».

I fjor hadde 91 prosent av alle barn i alderen 1-5 år plass i barnehage.

Årsaken er det såkalte barnehageforliket, der partiene fra SV til Fremskrittspartiet ble enige om å likestille private og offentlige barnehager.

Selv om det ennå gjenstår litt til full barnehagedekning, så har det vært en stor suksess.

Barnehageforliket har sikret over 90 prosent barnehagedekning, og over halvparten av barnehagene er private.

Og det kunne ikke skjedd uten private barnehager: I fjor drev det offentlige 47 prosent av barnehagene, mens litt over halvparten er private.

- Hvis man ikke tillater at de private tar ut noe utbytte, så tror jeg dessverre at barnehageforlikets pilarer faller sammen, sier Øystein Djupedal med klar adresse til SVs og Rødts kamp mot såkalte «velferdsprofitører».

Les saken hos TV 2: Tidligere SV-statsråd støtter Siv Jensen

Øystein Djupedal har forlatt SV og meldt seg inn i Arbeiderpartiet.

Partiene på ytterste venstre vil forby private eiere å tjene penger på virksomheten, angivelig for å sikre at alle offentlige penger går til barnehagene.

Det er et merkelig synspunkt så lenge offentlige barnehager og private barnehager skal få nøyaktig det samme i offentlig støtte.

 

 

Når de private barnehagene både er mer populære hos foreldrene og samtidig lønnsomme, så må det ringe noen bjeller:

  • Driver de offentlige barnehagene mindre effektivt?
  • Eller er tilskuddene per barn for høyt for både de private og offentlige?

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at en privat barnehageplass koster snaut 19.000 kroner i måneden.

Foreldrene betaler 16 prosent, mens offentlige tilskudd tar resten - nøyaktig som i offentlige barnehager.

Noen gullgruve er det heller ikke. Tall fra Private Barnehagers Forbund viser at hver tredje private barnehage gikk med underskudd, og at utbyttet i 2015 maksimalt var 0,4 prosent av driftsinntektene.

Les mer: Økonomi og utbytte

En rapport fra Agenda Kaupang viser at de offentlige barnehagene har vesentlig høyere kostnader per oppholdstime enn de private.

For samfunnet er det bra at antallet oppholdstimer i offentlige barnehager har sunket, mens de øker i de private barnehagene.

Omregnet i kroner og øre gir dette enorme besparelser for samfunnet.

Agenda Kaupang beregner at det offentlige har spart over to milliarder kroner i året på å tilby barnehageplasser i privat regi.

Det er bra at tidligere SV-statsråd Øystein Djupedal tar bladet fra munnen og slår ring om barnehageforliket, som har vært en suksess.

Vi nærmer oss full barnehagedekning, de private gjør en kjempejobb, og de sparer samfunnet for milliardbeløp hvert eneste år.

Når foreldrene også er mye mer fornøyd i private enn offentlige barnehager, så styrker det inntrykket av at kampen mot «velferdsprofitører» egentlig handler om ideologiske skylapper på venstresiden.

Hva mener du? Bør det være lov å tjene penger på å drive private barnehager, eller støtter du forbudet mot utbytte?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar