hits

Wilhelm Blystad, mann for sin tid

WILHELM PIHL BLYSTAD (1951-2017)

Wilhelm Pihl Blystad (66)  er død.

 

Wilhelm P. Blystad er død. Han var en mann for sin tid.

I forrige uke ble Wilhelm P. Blystad funnet død, og med dette er en av 80-tallets fremste og mest omtalte norske forretningsmenn borte.

På begynnelsen av 80-tallet var norsk næringsliv kontrollert av det som ble kalt «Gutteklubben Grei». De holdt hverandre til makten ved å eie aksjer hos hverandre (krysseierskap) og ved å bruke de store kapitalressursene til landets største banker og forsikringsselskaper.

Sammen med broren Arne var Wilhelm Pilhl Blystad blant de fremste lederne i oppgjøret med denne strukturen.

Slik ble «Blystad-brødrene» symbolet på det motstanderne stemplet som jappetiden i Norge.

Men bak den betegnelsen lå en veritabel  kamp mellom det etablerte og de unge, velutdannede investorene.

Slik sett var Wilhelm Pihl Blystad en mann for sin tid. Han fikk mye større betydning i ettertid enn mange kanskje er klar over.

Wilhelm P. Blystad kommer fra Sokna nord for Hønefoss. Han gikk på Oslo Handelsgymnasium, før han studerte økonomi ved University of Denver. Han begynte sitt yrkesliv som offshoremegler i Houston.

Da han kom tilbake til Norge i 1980, satset han på teknologiselskapet Tentech International og et konsept for flytende oljeproduksjon. Teknologien revolusjonerte flytende oljeproduksjon i Nordsjøen og ble realisert blant annet på boreskipet «Petrojarl 1».

Blant de ansatte i Tentech var Øystein Stray Spetalen,

Blystad-brødrene gjorde sine første store aksjekjøp tidlig på 80-tallet, og tjente 90 millioner kroner på få måneder i 1984 - en betydelig pengesum den gang.

De første store kuppene var raidene på Bergenske Dampskipsselskap (BDS) og Nordenfjeldske. Blystad-brødrene gikk deretter inn som verftseiere, og tok blant annet over Trosvik verft ved Brevik.

Men landskjente ble de først gjennom kampen om Kosmos - det gigantiske industri- og shippingkonglomoratet som avdøde skipsreder Anders Jahre etterlot seg i Sandefjord.

Den 5. august i 1985 la Blystad-brødrenes selskap D/S A/S Laly overraskende inn bud på alle aksjene i Kosmos - og det innledet den til da mest dramatiske kampen om et stort norsk selskap.

«Blystad-brødrene» ble de mest omtalte næringslivsaktørene i Norge.

Klimakset kom 24. april 1986, med over 2.000 fremmøtte aksjonærer i Jotunhallen i Sandefjord. Alle norske medier av betydning var tilstede, interessen var enorm og avisene dekket generalforsamlingen fra minutt til minutt.

På utfordrernes side var en lang rekke investorer som fortsatt spiller en stor rolle i norsk finans. 

Men brødrene og deres allierte ble nedkjempet.

Bergen Bank satt  på begge sider av bordet, som långiver til både Kosmos og Laly. Og da saken skulle avgjøres på den dramatiske generalforsamlingen, instruerte banken Laly og Blystad-brødrene til å stemme imot sine egne interesser. 

Blystad-brødrene tapte kampen om Kosmos, og Laly satt igjen med uhåndterlig gjeld.

De siste årene har Wilhelm P. Blystad levd et tilbaketrukket liv på familiegården, men hendelsene for over tretti år siden endret norsk næringsliv.

Kampen om Kosmos ble det første store oppgjøret mellom de etablerte og de nye - og mellom aksjonærene og de direktørstyrte bedriftene. 

Sakte, men sikkert har finansmarkedet - og dermed eierne - overtatt makten fra direktører som hjalp hverandre med vennetjenester.

Med børskrakket i 1987 var jappetiden offisielt over i Norge. Mange av deltakerne tapte på kort tid store deler av sine formuer.

Men likevel var alt forandret.

Wilhelm Pihl Blystad var ikke bare en mann for sin tid, han var også en mann forut for sin tid. 

GUNNAR STAVRUM

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar