hits

Har ikke råd til ferie i år heller

Hvert tiende barn lever i familier som har hatt lav inntekt i tre år på rad. (Illustrasjonsfoto).

 

«Det er vondt å forklare at det ikke blir ferie i år heller, som det ikke ble i fjor eller året før».

Skoleferien er begynt, og i denne helgen reiser hundretusener av norske familier på ferie i Norge eller til utlandet.

Men slett ikke alle har råd, og en anonym enslig mor i en liten bygd i Norge har skrevet et åpent brev i Aftenposten.

- Det er aldri helgeturer noe sted, og for datteren min er det kun lov med en fritidsaktivitet som ikke koster mer enn kontingenten, for det er ikke økonomisk rom for å reise på cuper eller turer, skriver moren.

Du kan lese innlegget her: Til deg som ikke klarer å ha sympati med barna som ikke skal på ferie i sommer

Innlegget er en sterk påminnelse om at slett ikke alle har råd til å bruke flere titusener på ferier ved Middelhavet, eller sende barna på dyre leirskoler i 7-8.000 kroners-klassen. 

Selv aktiviteter som håndball og fotball har blitt så dyre at mange barn faller utenom. 

 

 

Nesten 100.000 barn bor i husholdninger med vedvarende lavinntekt - det vil si familier som har hatt dårlig råd i minst tre år. Dette er familier hvor barna har en stor risiko for å oppleve fattigdom.

Noen har en enslig forsørger, andre opplever arbeidsledighet. Nesten 40.000 barn lever i familier som ligner på forfatteren av innlegget - i husholdninger med lav inntekt og enslig forsørger.

Det er lett å se seg blind på tall.

Men for å sette det i sammenheng, så tilsvarer det summen av alle som bor i Molde og på Gjøvik.

- Vi ser økende sosiale forskjeller og en barnefattigdom som betyr at ikke alle barn har like muligheter, heter det i Kristelig folkepartis partiprogram for 2017-2021

Det er helt riktig, og barnefattigdom er også et problem de fleste andre partiene er klar over - og som er vanskelig å bekjempe.

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet har en informativ nettside som viser at hvert 10. norske barn lever i familier med dårlig råd.

Det hører med til bildet at Norge har mindre problemer enn de fleste andre land i Europa, men det er ingen trøst for de barna som faller utenom - og som ikke får dra på ferie i år heller.De som har det tøffest, sliter hardt med å få endene til å møtes. Og nesten halvparten av enslige forsørgere oppgir at de ikke har mulighet til å klare en uforutsett utgift på 10.000 kroner.

Folk flest jobber, betaler skatt og bidrar til en velferdsstat med et sosialt nettverk som hjelper andre med dårlig råd.

Alle kan reise på ferie med god samvittighet, men det er rom for å følge oppfordringen fra den enslige moren i Aftenposten:

  • Se barna i nærmiljøet som kanskje ikke har råd til å dra på ferie.
  • Er det mulig å invitere dem med - om så bare på en kinotur eller til en fornøyelsespark?
  • Og husk på alle når man planlegger turer eller cup'er i idrettslaget.

Men først og fremst er det en politisk oppgave å bekjempe barnefattigdom, og sørge for at sosiale ytelser blir så målrettede at alle barn får et tilbud om ferie.

Det har de fortjent.

Hva mener du? Går det inn på deg at det finnes titusener med barn i familier som ikke har råd til ferie?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar