hits

Luften går ut av Senterpartiet

Senterpartiet og partileder Trygve Slagsvold Vedum har steget som en heliumsballong på målingene. Men nå går heliumet ut av ballongen. (Montasje: Nettavisen).Senterpartiet faller fire prosent på den siste partimålingen, og det er tredje måling på rad som viser nedgang for partiet.

Den siste målingen til Dagens Næringsliv viser at Senterpartiet fortsatt har 11,7 prosent, men fallet på fire prosent viser at partiet har langt igjen til rekordnivået på 16,7 prosent fra 1993, ifølge valgforsker og professor Bernt Aardal.

Les saken på Nettavisen: Senterpartiet stuper på fersk måling

- Det er forsåvidt litt interessant om Sps store fremgang blir brutt. Men det skal uansett mye til for at Sp ikke skal gjøre et godt valg, kanskje til dobling av dagens stortingsgruppe, sier Aardal til Dagens Næringsliv.

Enkeltmålinger varierer sterkt, og de fleste utslagene er innenfor feilmarginen.

På TV 2s landsomfattende måling faller Senterpartiet med 0,5 prosentpoeng, mens partiet faller 1,6 prosentpoeng - til under 10 prosent - på Respons Analyses måling for Aftenposten og Bergens Tidende.

Dette er nytt, og kan tyde på at luften er i ferd med å gå ut av Senterpartiet.

På den annen side: Senterpartiet har så høy oppslutning nå, at partiet uansett vil gjøre et godt valg. Spørsmålet er altså om partiets fremgang vil fortsette, eller om ballongen kan sprekke.

 

 

Nettstedet Pollofpolls, som publiserer et gjennomsnitt av alle målingene, viser at Senterpartiet begynte å stagnere i mars - og at det har vært et lite fall i juni.

På gjennomsnittet av alle målinger har Senterpartiet stagnert, og Fremskrittspartiet har dratt i fra. (Kilde: Pollofpolls.no).

Hovedbildet fra mange galluper er at valget kan bli jevnere enn mange trodde - og at en hovednøkkel er om Venstre kommer over eller under sperregrensen på fire prosent. På den siste DN-målingen har Venstre 3,9 prosent og da er det ikke så langt igjen.

Pollofpolls har gjort en vurdering av fylkesmålinger og anslår Venstre til 3,8 prosent

Den borgerlige regjeringen er avhengig av at Venstre klatrer over sperregrensen, og i går opplyste statsminister Erna Solberg at Høyre vil bidra til at det skjer. På den annen side har Venstre tydelig valgt kurs, og står nå som en garantist for at det blir fortsatt borgerlig regjering ved et eventuelt borgerlig flertall.

Les saken: Høyres overraskende triks kan gi valgseier

Les Nettavisen mener: Fortsatt håp for Venstre og Trine Skei Grande

Senterpartiets problem er at partiet «eier» noen saker, som ingen andre partier har interesse av å løfte. Arbeiderpartiet har eksempelvis ingen glede av at saker om distriktene mot byene løftes frem i valgkampen. Det er også krevende for Arbeiderpartiet å forklare hvorfor de tidligere var for å bruke tvang til å sammenslå enkelte kommuner, til at de nå har blitt et anti-kommunereform-parti.

Høyres Erna Solberg og Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre har interesse av at duellen står mellom dem og deres partier, og de vil gjøre hva de kan for å snakke om nasjonale saker som velferd, økonomi og skatt.

Senterpartiet risikerer ikke å få drahjelp, hverken av enkeltsaker eller av de andre partiene.

Landbruksoppgjøret ble reddet av Venstre, og bøndene fikk et meget godt oppgjør.

Og hvem vil bry seg om ulven i valgkampen, bortsett fra Senterpartiets kjernevelgere i Hedmark?

Kort sagt: Senterpartiet surfet på en bølge som også drev Brexit og Donald Trump - en tro på at alt var bedre før. De fleste velgerne forstår at dette er nostalgi, og at verden må videre - ikke settes i revers.

Fysikken gjør at heliumballonger stiger så lenge den er lettere en luften rundt.

Men når luften blir tynnere, så utvider heliumet seg inne i ballongen til den sprekker.

Det skjer angivelig på rundt 1000 meters høyde.

I politikken handler det om å evne å få fokus på sine saker, og mobilisere de velgerne som er opptatt av disse sakene.

Spørsmålet er om Trygve Slagsvold Vedum steg for fort, for tidlig.

Hva mener du? Vil fremgangen til Senterpartiet fortsette mot valget, eller tror du at toppen for lengst har nådd?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar