hits

Fantastisk tale av Mark Zuckerberg

 

 

Facebook-gründer Mark Zuckerberg mener vi kan stanse klimaforandringene og helbrede alle sykdommer.

- Hvis jeg kommer gjennom denne talen i dag, er det den første gangen jeg faktisk fullfører noe på Harvard, sa Facebook-sjefen i starten av talen til avgangselevene.

Det ble en inspirerende og personlig tale - ikke bare om meningen med livet, men om hvor viktig det er å skape en verden hvor alle føler at de har en betydning.

Mark Zuckerberg deler talen på Facebook, og har foreløpig over 2.700 kommentarer på siden sin.

- For å bringe samfunnet fremover, har vi en generasjonsutfordring: Ikke bare å skape nye jobber, men å skape en fornyet følelse av mening, sa Zuckerberg.

Les talen her: Avslutningstalen ved Harvard 2017

Zuckerberg startet Facebook mens han gikk på Harvard, og fullførte aldri studiet.

Han ble besatt av tanken på å koble sammen hele verden, og så seg aldri tilbake.

Men nå har han fått sitt Harvard-vitnemål - tradisjonen tro avbildet sammen med sine foreldre Karen og Edward Zuckerberg.

I disse dager sitter rundt 60.000 norske ungdommer bøyd over de siste eksamenene ved videregående skole i Norge.

Omlag 25.000 er i ferd med å fullføre høyere utdannelse. 

De har til felles at de må finne en vei for livet sitt, i et fremtidig arbeidsliv preget av roboter og automatisering.

Facebook-sjefen har en klar melding til alle disse:

- I dag vil jeg snakke om tre måter å lage en verden hvor alle har en følelse av å bety noe: ved å starte på store betydningsfulle prosjekter sammen, ved å redefinere likhet så alle har frihet til å søke en mening, og ved å bygge et globalt samfunn.

Zuckerberg håper på store fremskritt og er tilhenger av omdiskuterte ideer:

  • Hva med å stanse klimaforandringene før vi ødelegger planeten?
  • Hva med å helbrede alle sykdommer ved dele helsedata og gener?
  • Hva med å modernisere demokratiet så alle kan stemme online?
  • Eller personalisert utdannelse så alle kan lære?

Zuckerberg mener at vi har et samfunn som belønner de som lykkes alt for mye, mens vi gjør for lite for å hjelpe folk til å satse på nye ideer.

- Vi bør utforske ideer som borgerlønn for å gi alle en mulighet til å forsøke nye ting, sier han, og foreslår også rimelige barnehager og helsetjenester for alle.

Borgerlønn er kontroversielt også i Norge, mens rimelige barnehager og helsetjenester for alle går rett inn i den politiske debatten i USA.

 

 

Zuckerberg forteller at han ikke ante hvor stort Facebook skulle bli da han startet. Hans enkle idé var å koble sammen folk.

Da han startet Facebook, antok han at datidens store IT-giganter ville koble sammen hele verden. Men da ingen av dem gjorde det, så bare fortsatte han å bygge opp Facebook.

Og det var et kjernepoeng i talen: Gode ideer kommer ikke som et lyn, de utvikles over tid.

Man må altså kaste seg ut i det ukjente: - Hvis jeg hadde forstått alt om  hvordan man kobler folk sammen før jeg begynte, ville jeg aldri startet Facebook, fortalte han.

Facebook-sjefen mener at den store økonomiske ulikheten vi har i dag, rammer alle. 

- Det er noe galt med systemet når jeg kan dra herfra og tjene milliarder av dollar på ti år, mens millioner av studenter ikke har råd til å betale deres lån eller starte en business.

Blant publikum på Harvard finnes mange velstående foreldre: - Å gi alle frihet til å kunne finne meningen er ikke gratis. Folk som meg bør betale for det. Mange av dere gjør det bra, og dere burde også betale, er den klare meldingen fra Zuckerberg.

- Vi forstår at de de største mulighetene nå er globale - vi kan bli generasjonen som utrydder fattigdom, som helbreder sykdommer. Vi forstår at de største utfordringene trenger globale svar også - ingen land kan bekjempe klimaforandring alene eller forhindre pandemier. Utvikling krever at vi kommer sammen, ikke bare som borgere og land, men også som et globalt fellesskap, sa Mark Zuckerberg.

 

 

- Dette er kampen om vår tid. Kreftene for frihet, åpenhet og globalt fellesskap mot krefter for autoritære strømninger, isolering og nasjonalisme. Krefter for flyt av kunnskap, handel og immigrasjon mot dem som vil forsinke dem. Dette er ikke en kamp mellom nasjoner, men idéer. Det er folk i hvert land som er for globalisering, og det er bra folk som er imot.

- Nå er det deres tur til å gjøre store ting. Jeg vet at mange av dere tenker at dere ikke vet hvordan man bygge en stor demning eller involvere en million mennesker i noe. Men la meg fortelle en hemmelighet: Ingen gjør det når de begynner. Ideer kommer ikke ferdig utviklet. De blir bare klare når du begynner å jobbe med dem. Du må bare begynne!

Hva mener du om Facebook-sjefens tale? Er det noe å plukke opp her, eller er det lett for ham å si?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar