hits

Norske bønder gir millioner til Islamsk Råd

Statsminister Erna Solberg på moskebesøk sammen med generalsekretær Mehtab Afsar i Islamsk Råd Norge (Foto: Jon Olav Nesvold, NTB scanpix).

 

Norske bønder holder økonomisk liv i Islamsk Råd Norge. I fjor betalte landbruket 2,4 millioner kroner for å få sertifikat for halal-slakting.

I går ble det kjent at Islamsk Råd Norge har ansatt den nikabkledte kvinnen Leyla Hasic som kommunikasjonsmedarbeider.

Les saken: Dette er den nye omtalte kvinnen som bærer nikaben

Ansettelsen førte til en strøm av kritikk fordi organisasjonen på denne måten bidrar til å skape distanse mellom muslimer og flertallsbefolkningen.

Reaksjonen mot at Islamsk Råd Norge ansetter en nikabkledt medarbeider på kommunikasjon er at det fremstår som en provokasjon og stikk i strid med organisasjonens formål om å bygge bruer, og begrunnelsen for at Islamsk Råd fikk 484.000 kroner i økt driftstilskudd fra regjeringen.

Den viktigste finansieringskilden for Islamsk Råd Norge er Nortura, som eies av 18.800 norske bønder, og som eier kjente merkevarer som Gilde og Prior. 

- Islamsk Råd gjør muslimer til latter. Bygger ikke bro og forståelse, fullstendig umoderne i vårt åpne samfunn, skriver Venstres stortingsrepresentant Abid Q. Raja på Twitter.

 

 

Kulturminister Linda Hofstad Helleland er også sterkt kritisk: - Islamsk Råd Norge fikk midler til denne stillingen fordi jeg mente de burde bli bedre til å ivareta sin rolle som brobygger. Jeg er redd dette er med på å skape større avstand, sier hun.

Regjeringen har holdt tilbake ekstrastøtten og krever at videre driftstilskudd brukes til å bygge bro mellom muslimer og resten av befolkningen.

I statsbudsjettet er det ordinære tilskuddet til Islamsk Råd på 1,3 millioner kroner.

Men den virkelige pengekilden for rådet er den bondeeide organisasjonen Nortura, som i fjor betalte 2,4 millioner kroner for at Islamsk Råd godkjenner slaktemetoden som halal. Stempelet koster en krone per kilogram kjøtt, og disse pengene er det indirekte 18.800 norske medlemsbønder som betaler

Klassekampen har sett på praksisen rundt halalslakting. I tillegg til avgiften fra Nortura og andre slakterier, krever de inn 5.000 kroner i årlig avgift fra spisesteder og butikker er som er halalsertifisert.

Dersom butikkene jukser med halalreglene, må de ifølge Klassekampen  betale 10 % av omsetningen siste halvår til Islamsk Råd «for å ha påført dem omdømmeskade».

Her kan du se hvilke produsenter, restauranter og butikker som betaler avgift til Islamsk Råd Norge for halalsertifiseringen.

For milliardkonsernet Nortura er det nå et spørsmål om hvilke følger det får for omdømmet at de er assossiert med - og indirekte finansierer - en så omdiskutert organisasjon som Islamsk Råd Norge.

Her er Norturas versjon: Norturas bønder finansierer ikke Islamsk Råd

Det er også interessant at bøndene og Nortura står nært Senterpartiet, som nylig gikk inn for forbud mot nikab i alle skoler.

Nortura skryter av å være bondens selskap. Halalsamarbeidet gir Islamsk råd 2,4 millioner kroner i året.

Etter ansettelsen av den nikabkledte kommunikasjonsrådgiveren har konfliktene blusset opp igjen i Islamsk Råd Norge. Tidligere har fem moskeer boikottet organisasjonen, og nå vil landets største muslimske trossamfunn - Det islamske Felleskap Bosnia Herzegovina - melde seg ut av Islamsk Råd.

Dermed er paraplyorganisasjonen i full fart mot en splittelse, der enda flere moskeer sterkt vurderer utmeldelse. 

Tidligere landbruksminister Sylvi Listhaug på besøk hos kyllingbonde sammen med Norturas konsernsjef Arne Kristian Kolberg. (Foto: Audun Braastad, NTB scanpix).

Spørsmålet nå er hvordan Nortura ser på sitt omdømme, når bondesamvirket i praksis holder økonomisk liv i den splittede organisasjonen.

Merkevarer som Gilde og Prior er godt innarbeidet og populære blant norske forbrukere.

Spørsmålet er hvordan forbrukerne reagerer på tilknytningen til Islamsk Råd Norge.

For hver gang en forbruker kjøper biffsnadder, pizzakjøtt  fra Nortura stemplet «halal», vet forbrukerne at det går en krone til Islamsk Råd Norge.

Hva mener du? Kan Nortura fortsette samarbeidet med Islamsk Råd Norge, eller må nok være nok?

 

NB: I første versjon av bloggen ble halalkjøtt knyttet til Norturas merkevarer Gilde og Prior. Det korrekte er at Nortura ikke selger halalkjøtt via disse merkevarene. Det er nå korrigert.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar