hits

Vi blir syke av feige politikere

Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik går ikke inn for å kutte i sykelønnen.

Norge har verdens høyeste sykelønn, og verdens høyeste sykefravær. Dessverre har vi også verdens feigeste politikere.

Alle forstår at fraværet fra jobb henger sammen med sykelønnen du får, og at det er totalt ulogisk at det er mer lønnsomt å ligge hjemme, enn å gå på jobb.

Urettferdig er det også.

  • Hvorfor skal det lønne seg å holde seg hjemme og spare utgifter til jobbreisen?
  • Og hvorfor er det fornuftig at de som jobber betaler for de som holder seg hjemme?

Dessverre later politikere fra venstre til høyre som de ikke forstår at dette er vanvittig.

Årsaken til at de lukker øynene er frykt for velgernes vrede. Det er mer lønnsomt å være feige.

 

 

Egentlig er det også fagforeningenes og næringslivets egen feil. Staten dekker nemlig ikke full sykelønn for alle. De offentlige ordningene har en begrensning der bare de som tjener under 580.000 kroner får full sykelønn fra NAV. Men de fagorganiserte har stort sett forhandlet seg frem til at bedriften betaler mellomleddet. Også folk med millioninntekt får stort sett full lønn ved sykdom. 

På Høyres landsmøte gikk bare tre fylkeslag inn for å gjøre noe med sykelønnsordningen. Det er et knefall for fagforeningsmakten og stikk i strid med både fornuft og Høyres ideologi. Snart er det bare Venstre som står for det fornuftige standpunktet i saken. Venstresiden vil ikke røre ordningen.

Statsminister Erna Solberg kommer ikke til å kutte i sykelønnen.

Mens landets befolkning lever stadig lenger og medisinen gjør nye fremskritt, står sykefraværet bom still på 6 prosent.

Det betyr at nordmenn i gjennomsnitt er borte fra jobb en gang hver tredje arbeidsuke. Andre land ligger på det halve, og det skyldes ikke at de har så mye bedre helse enn oss.

Overordet er prinsippet at det alltid skal lønne seg å jobbe, men det gjelder ikke ved sykdom.

Staten betaler rundt 37 milliarder kroner i året i sykelønn.

På toppen kommer bedriftenes regning. De betaler de 16 første dagene, og i svært mange tilfeller differansen mellom NAVs tilskudd og full lønn.

Konsekvensen er for det første at staten bruker milliarder av kroner på en alt for god ordning, og det er penger som kunne vært brukt mye bedre. Så får høyresiden og venstresiden krangle om det beste formålet er lavere skatt eller bedre skoler og sykehjem.

Det bedriftene betaler ut, tas av lønnsbudsjettet, og betyr i praksis at folk som er på jobb tjener dårligere enn de burde.

Nå er det ingen som mener at all sykelønn skal bort. Sykdom kan ramme alle, og det er fornuftig at det offentlige og arbeidsgiver spleiser på en rimelig kompensasjon. Men det er urimelig at ikke den enkelte arbeidstaker også er med på spleiselaget. Det kan skje ved karensdager (at man ikke får sykelønn fra første dag), eller ved å betale eksempelvis 90 prosent av vanlig lønn.

Nå lar feige politikere den alt for gode sykelønnsordningen fortsette.

Og det blir vi bokstavelig talt syke av.

Hva mener du? Er det greit med 100 % lønn under sykdom, eller bør det være litt mindre lønnsomt å være borte fra jobben i forhold til å jobbe?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar