hits

Skyver Ap fra seg velgerne sine?

Arbeiderpartiet har vinglet i kommune- og regionreformen, og nå sier partileder Jonas Gahr Støre nei til å bruke makt fra Stortinget for å lage en fornuftig reform. (Foto: Arbeiderpartiet).

Velgerne vender ryggen til Arbeiderpartiet, samtidig som det er noe viljeløst over partiet.

Arbeiderpartiet stuper 5,5 prosent på den siste partimålingen til Dagens Næringsliv, samtidig som Senterpartiet fortsetter sin fremgang til 11,4 prosent.

En mulig forklaring er at Senterpartiets kjernevelgere kjenner igjen sitt parti, mens trofaste og reformvennlige Ap-velgere lurer på hva partiet driver med.

Nettstedet Pollofpolls måler et gjennomsnitt av alle partimålinger. Også der faller Arbeiderpartiet, mens Senterpartiet stiger. (Kilde: Pollofpolls.no).

Spørsmålet er om Arbeiderpartiet er så ivrig etter å tekkes sine mulige fremtidige regjeringspartnere at partiet skyver fra seg sine egne velgere.

Et ferskt eksempel er kommune- og regionsreformen.

Der Arbeiderpartiet tidligere ville tatt en konstruktiv lederrolle, er partiet nå imot det aller meste.

Partiets kommunalpolitiske talskvinne, Helga Pedersen, vil forkaste forslaget om å kutte 19 fylker til rundt 10 regioner.

Les saken: Regionkartet blir lagt i skuffen hvis Ap overtar makten

 

 

Det er skuffende at Arbeiderpartiet velger en så populistisk og lettvint utvei. Partiet har tradisjon for å finne kompromisser med Høyre i store og vanskelige saker som krever langsiktighet og vilje til å styre.

Heller ikke Arbeiderpartiets partileder Jonas Gahr Støre vil bruke makt: - Vi vil derfor stemme i mot når regjeringen vil tvinge fylker til å slå seg sammen, skriver han på Facebook.

I kommune- og regionreformen har Arbeiderpartiet vinglet. Først var de for en regionreform, nå er det imot. Før var de villige til å bruke tvang for å få enkeltkommuner på plass i unntakstilfeller - nå er de imot tvang, og åpner dermed for at enkeltkommuner kan ødelegge for fornuftige strukturer. 


Foreløpig ser reformen ut til å lande på 70 færre kommuner, ned til 358 fra 428 kommuner. Det er den mest omfattende kommunereformen på mange tiår, og den har skjedd uten støtte og medvirkning fra Arbeiderpartiet.

Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet er enige med støttepartiene Kristelig Folkeparti og Venstre.

Les mer på Venstres hjemmeside: Enighet om kommune- og regionreform

Reformen er nødvendig, men upopulær hos velgere som bor i småkommuner som har overlevd på gunstige statlige overføringer. 

Regionforslaget er et skritt i riktig retning, men her gjenstår en del arbeid. Det viktigste må være å finne frem til naturlige regioner som egner seg for større oppgaver enn dagens fylkeskommuner.



Det er i tråd med Senterpartiets politikk å kjempe mot alle slike reformer, men det ligner ikke Arbeiderpartiet. Siden en eventuell ny regjering med Jonas Gahr Støre som statsminister vil avhenge av støtte fra Senterpartiet, blir det neppe enkelt å gjennomføre nye reformer. I verste fall tvinger Senterpartiet tilbake en støtteordning som premierer små kommuner.

Verken kommunekartet eller regionkartet er ferdig med det som nå ligger på bordet. Det trengs justeringer - for eksempel rundt Oslos rolle. Og det er mulig at Buskerud bør gå sammen med Telemark og Vestfold, i stedet for å inngå i en region som strekker seg fra Hardangervidda til svenskegrensen. En mulig løsning er også å slå Oslo sammen med Akershus og Østfold.

Men det krever at Arbeiderpartiet melder seg på for å finne bedre kompromisser. Altså at partiet gjenfinner sin rolle som et reformvennlig og pragmatisk parti. Da kommer kanskje velgerne tilbake også.

Hva mener du? Vingler Arbeiderpartiet, eller er Jonas Gahr Støre på full fart til å bli ny statsminister i Norge etter valget?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar