hits

Trump har mest rett om Sverige

USAs president Donald Trump mener at Sverige har problemer med sin innvandring. (Foto: Det hvite hus).

USAs president Donald Trump har mest rett når han peker på problemer i Sverige.

Sist lørdag hadde Aftenposten en åtte sider lang artikkel om problemene i Sverige. 

I enkelte bydeler i Stockholm, Gøteborg og Malmø tør ikke politiet gå inn, og landet opplever en sterk økning i drap med skytevåpen og eksplosiver. 

I følge Aftenpostens reportasje har antallet slike drap økt fra 13 i 2012, til rundt 30 både i fjor og i forfjor.

Sverige fører ikke lenger statistikk om sammenhengen mellom innvandring og kriminalitet - angivelig fordi kriminologene helt siden 1974 har visst at innvandrere er overrepresentert i kriminalitet.

Det har vært en rekke rapporter som viser at den svenske staten har mistet kontrollen over enkelte bydeler, og det er nokså ekstremt. Den viktigste rollen til en stat er å ha kontroll innenfor et geografisk område, og kunne tilby beboerne sikkerhet.

Mandag kveld var det igjen opptøyer i Rinkeby, og politiet skjøt med skarpt mot steinkastende ungdommer som satte biler i brann.

Nettavisen tirsdag 21. februar 2017

Les saken: Opptøyer i Rinkeby i Stockholm - politiet skjøt med skarpt

Da Donald Trump først uttalte seg om Sverige, hørtes det ut som om han trodde det hadde skjedd en terroraksjon i landet dagen før.

Etterhvert ble det klart at Trump refererte til et fjernsynsinnslag som viste hvilke problemer Sverige har med innvandring.

 

 

Uansett hva man ellers mener om Donald Trump, så har han åpenbart rett i at Sverige har utfordringer med sin store innvandrerbefolkning. Og det er overraskende at tidligere statsminister Carl Bildt føler behov for å kalle Donald Trump for "den minst informerte personen i verden".

Malmø har eksempelvis 174 nasjonaliteter, og arbeidsledigheten er nær dobbelt så høy som ellers i Sverige.


Det er bra at mediene arresterer Donald Trump når han tar feil, men i saken om Sverige virker reaksjonene nesten hysteriske. Sverige har åpenbart store problemer med immigrasjon. Den erkjennelsen er nå utbredt selv i den svenske politiske eliten. Etter den voldsomme migrasjonsbølgen i 2015 er bremsene satt på, men det forhindrer ikke at landet har store problemer.

Den amerikanske institusjonen Edelman Trust måler publikums tillit til offentlige institusjoner og media. I Sverige scorer både offentlige institusjoner og mediene lavt på folks tillit. Mistilliten er særlig svak hos folk flest.

Folk flest har sterk mistillit til svenske institusjoner. Denne målingen gjelder både offentlige institusjoner, mediene, bedriftene og interesseorganisasjoner. (Kilde: Edelman Trust 2017).

I første omgang ble Donald Trump oppfattet som han refererte til en terroraksjon som hadde skjedd i Sverige dagen før, men det ble senere presisert at han mente å peke på økningen i kriminalitet i Sverige.

Les mer: Hva Trumps referanse egentlig handlet om

Tidligere statsminister Carl Bildt lurte på hva Donald Trump har røyket, og det ble en strøm på sosiale medier om at det ikke hadde skjedd noen ting i Sverige dagen før.

Inntrykket som skapes av de voldsomme reaksjonene mot Donald Trump er uansett at han har satt fingeren på et ømt punkt. Faren er at reaksjonene slår tilbake og at publikum mener at Donald Trump har rett, og at mediene har feil.

Det er godt mulig at USAs president var sleivete i sin første kommentar om Sverige.

Men i det store bildet har han helt rett.

Hva mener du? Er det riktig å kritisere USAs president for uttalelsene om Sverige, eller har han i hovedsak rett?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar