hits

Norge er verdens beste i håndball

Håndballgutta hylles på sosiale medier for bragden i Frankrike. (Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix).


Norge har verdens beste håndballjenter og nå har vi også fått et herrelandslag helt i verdenstoppen.

Sølv er en stor seier for det unge norske herrelandslaget.

Norge fikk en hviledag mindre enn Frankrike, og bet godt fra seg så lenge kreftene varte. I første omgang rystet Norge det seiersvante franske laget og hadde en periode en tre måls ledelse.

Så vant Frankrike 10-2 på ti minutter på slutten av første omgang og begynnelsen av andre, og derfra og ut var det game over.

Selvsagt er det irriterende at Frankrike fikk seks straffer, mens Norge fikk null. Men det er også et faktum at Norge begynte å slurve og avslutte fra halvdårlige posisjoner. Det hurtige norske gjennomspillet satt dårligere ut over i kampen, mens Frankrike malte på og straffet de norske feilene.

Kanskje har det med krefter å gjøre, kanskje med mindre mesterskapsrutine, og kanskje hadde det franske laget rett og slett mer å gå på.

Uansett - når du har tapt 33-26,så har du tapt mot et bedre lag. 

Men at Norge havner bak kun Frankrike er en utrolig seier for håndballgutta.

Den offisielle hjemmesiden forteller sin historie om hvordan norske kvinner har dominert kvinnehåndball. Norge er regjerende verdens- og europamestre.

På kvinnesiden er Norge regjerende verdensmestre fra 2015, og det er under en måned siden Norge vant EM for kvinner. Nå har altså Norge tatt en historisk sølvmedalje i håndball for herrer.

Norge er uten tvil verdens best håndballnasjon.

Er det rart at Norge er stolt over håndballgutta?

Les også saken: Sosiale medier hyller håndballgutta

Det er interessant å reflektere over hvorfor Norge er så gode i håndball. En av årsakene kan være at hallidretten er som skapt for det norske klimaet. Man kan trene håndball i gymsaler og små idrettshaller året rundt over hele landet.

Ser vi på toppseriene, mange av de beste lagene fra utenfor hovedstaden: Larvik, Glassverket (Drammen) og Vipers Kristiansand på kvinnesiden - Elverum er på topp på herresiden, men også lag som ØIF Arendal og Bodø har hevdet seg. Det er vesentlig mindre penger i håndball enn i fotball, og dermed også lettere for lag fra mindre steder å hevde seg.

 

 

Med 5,25 millioner innbyggere, er det ganske sterkt at Norge har 120.000 aktive håndballspillere. To tredjedeler er jenter, og to tredjedeler er under 17 år. Sånn sett er det mer forståelig at de norske kvinnene dominerer idretten enn at de norske herrene tar sølv i VM.

Kanskje har det også med en vinnerkultur og troen på at man kan vinne internasjonale mesterskap å gjøre. 

I fjor var det 30 år siden Norge tok sin første mesterskapsmedalje, da Sven-Tore Jacobsen ledet håndballjentene frem til bronse i VM i Nederland. To år senere tok vi sølv i OL i Seoul i Korea, men de første gullmedaljene kom ikke før EM i Nederland i 1998.

Siden har målsetningen vært å stå helt øverst, og nå har Norge 12 gull, åtte sølv og seks bronsemedaljer på kvinnesiden.

På herresiden har beste plassering vært fjerdeplassen fra EM i fjor, men nå henger det altså sølvmedaljer rundt de norske håndballgutta. Spørsmålet er om de klarer å følge opp håndballjentenes utrolige seiersrekke.

Det er slett ikke umulig. På all-star-teamet har Norge tre av ni spillere: Sander Sagosen, Kristian Bjørnsen og Bjarte Myrhol. Vi har et ungt landslag og keepere helt i verdenstoppen. Og vi har fått troen!

Norge er verdens beste håndballnasjon!

Hva mener du? Kommer de norske håndballherrene til å gjenta suksessen i de neste mesterskapene, eller frykter du at dette var et blaff?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar