hits

Syndebukken til søppelsekken

Renovasjonssjef Pål A. Sommernes fikk beholder full lønn og fikk 75.000 kroner i bonus for ikke å gå til retten med saken. (Montasje: Nettavisen).

 

Renovasjonsdirektøren i Oslo kommune fikk godt betalt for å bli «syndebukk» i søppelskandalen i hovedstaden.

Nå mener flere politikere at dette er et forsøk fra miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg på å kjøpe seg en syndebukk.

- Det styrker mistanken mange har om at man ofret en lenger ned på stigen for å vende oppmerksomheten bort fra byrådens handlingslammelse, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Dagbladet.

Han får støtte fra motsatt politisk fløy: - Ja, man kjøper seg en syndebukk og prøver å innbille folk at «nå har vi handlet», sier Frp-politiker Carl I. Hagen.

I dag har Dagbladet en artikkel som viser at renovasjonssjef Pål A. Sommernes ble kalt inn til møte om sin egen personalsak med tre timers varsel, uten informasjon om hva som skulle skje.

Les saken: Renovasjonssjefen i Oslo går av

Sommernes ble presset ut av stillingen sin for en uke siden, men gikk ikke tomhendt. 

  • Den tidligere renovasjonssjefen beholder direktørlønnen og får ny jobb i Oslo rådhus.
  • Arbeidsoppgavene er uklare, men han skal være prosjektleder for byutviklingsavdelingen.
  • Han får rett til en betalt studiepermisjon på kommunenes regning.
  • Til overmål får han 75.000 kroner kontakt for ikke å gå til rettssak.

Dette fremkommer av et innsyn Dagbladet har fått i avtalen. Overfor avisen sier renovasjonssjefen at han ikke ville inngått avtalen uten de 75.000 kronene, og at det i så fall kunne gått mot rettssak.

Sommernes måtte gå samme dag som det rødgrønne byrådets støtteparti Rødt fremmet mistillit mot byråd Lan Marie Nguyen Berg.

Les mer: Rødt varsler mistillit etter søppelkaos i Oslo

Her signerer Rødt-leder Bjørnar Moxnes samarbeidsavtalen med Arbeiderpartiets Raymond Johansen og Miljøpartiet De Grønnes Lan Marie Nguyen Berg. (Foto: Heidi Schei Lilleås, Nettavisen).


Rødt ønsker at Oslo kommune skal si opp avtalen med Veireno etter 30.000 klager på søppelhentingen og angivelig grove brudd på Arbeidsmiljøloven. - Hvis samferdselsbyråden ikke hever kontrakten, har vi ikke lenger tillit til henne, sier Moxnes.

- Å videreføre kontrakten betyr at lovbrudd ikke får konsekvenser. Da sendes et veldig uheldig signal til innbyggerne, næringslivet og fagbevegelsen om at kyniske aktører kan tjene penger på felleskassa vår, selv om de bryter loven og ikke klarer å utføre oppdraget, skriver Rødt-lederen på Facebook.

 

 

Søppelhåndteringen i Oslo har vært privatisert siden 1992 uten store problemer. Det er altså ikke et spørsmål om søppelhåndteringen skal drives av Oslo kommune eller settes ut på anbud, men et spørsmål om aktøren som vant anbudet i 2015 (Veireno) er vært tilliten verdig.

Det gode med å kjøpe tjenester er at man kan heve kontrakten og gi dagsbøter. Hadde det vært Oslo kommunes eget renovasjonsselskap som gjorde en tilsvarende dårlig jobb, ville man ikke hatt den muligheten.

At Arbeidstilsynet fant brudd på Arbeidsmiljøloven i oktober er ikke særlig oppsiktsvekkende. Tvert imot er det forståelig at Veireno og deres ansatte stod på ekstraordinært for å få orden på søppelkaoset. Men det vil være alvorlig om slike brudd fortsetter når selskapet etterhvert kommer over i en mer stabil driftsfase.

For samferdsels- og miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg må det primære nå være å sikre at søppelet blir hentet, og at Veireno slutter å bryte Arbeidsmiljøloven. Så får man vurdere hvilke konsekvenser søppelkaoset må få. Å heve kontrakten i affekt nå, ville garantert påføre Oslos innbyggere et fortsatt søppelkaos.

Å betale en renovasjonsdirektør 75.000 kroner for å gå og ta på seg skylden er et gjennomsiktig forsøk på å kjøpe seg en syndebukk.

Hva mener du? Bør Oslo kommune si opp søppelavtalen med Veireno umiddelbart, eller bør hovedfokus nå være å få orden på søppelhentingen, og så vurdere straffen mot Veireno i neste omgang?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar