hits

Åpent brev til Mette-Marit

Kronprinsesse Mette-Marits sønn blir 20 år i dag. (Foto: Lise Åserud, NTB scanpix).

 

Kjære Mette-Marit!

Jeg har lest brevet ditt, der du ber norsk presse la Marius Borg Høiby være i fred når han begynner på sine studier i California.

Du er en stolt mor, og det er lett å forstå kjærligheten og omtanken som ligger bak brevet ditt.

Les det på kongehuset: Marius 20 år

«Noen få medier har valgt å skrive om ungdommelig ubetenksomhet. Det ville vært unaturlig hvis det ikke fantes eksempler på det. Jeg er i hvert fall glad for at alt mitt ungdomsopprør ikke ble fulgt med argusøyne. Det hadde sett mye verre ut.», skriver du i brevet ditt.

Først og fremst: Gratulerer med din sønn, som fyller 20 år i dag! Og gratulerer med at du har en sønn som nå reiser til California for å studere økonomi og administrasjon!

Det er et klokt valg. Norsk næringsliv trenger høyt utdannede mennesker med internasjonal erfaring.

I dag har Marius Borg Høiby sagt klart fra at han ikke vil ha offentlige oppdrag for kongehuset, og han har heller ikke egne sider på kongehusets nettsted lenger. Jeg tolker det som et klart signal om at han er blitt voksen og vil leve sitt eget liv. 

Les mer: Ønske om å få leve utenfor offentlighetens søkelys

Nettavisen vil ikke sende noen journalist eller fotograf til California for å fotfølge Marius Borg Høibys studietid.

Enhver har rett til et privatliv, og jeg er - som deg, Mette-Marit - glad for at min studietid ikke ble filmet og overvåket. Det er en periode av livet hvor man prøver ut ting og får muligheten til å definere seg selv som voksen. Jeg deler ditt ønske om at Marius Borg Høiby får gjøre det i fred.

Heldigvis setter norsk lov og presseetikken grenser for privatlivets fred, og det er grenser som stort sett følges av norsk presse.

Straffeloven sier: «Den som gjennom offentlig meddelelse krenker privatlivets fred, straffes med bot eller fengsel i inntil 1 år».

Pressens etiske regelverk, Vær varsom-plakaten, sier noe lignende: «Vis respekt for menneskers egenart og identitet, privatliv, etnisitet, nasjonalitet og livssyn (...) Fremhev ikke personlige og private forhold når dette er saken uvedkommende».

 

 

Vi i mediene er ikke feilfrie, vi gjør feil hver eneste dag. Det er lett å klage til Pressens faglige utvalg, og den vanligste feilene er at mediene har feil fakta, og at de kritiserte ikke får forsvare seg. 

Men det er sjeldent klager på brudd på privatlivets fred. I fjor var det ikke en eneste fellelse, og det må bety at norske medier er flinke til å skille mellom offentlig interesse og private forhold.

Kjære Mette-Marit, som kongelig erfarer du at livet byr på både gleder og problemer. Det er mange privilegier med å være i kongefamilien, men det er også ulemper ved å være i offentlighetens søkelys.

På nettsidene til det norske kongehuset fremgår at Marius Borg Høiby er med i kongefamilien, og her er han avbildet på slottsbalkongen på 17. mai


Skal du gi Marius Borg Høiby et godt råd på ferden, så er det å være bevisst på skillet mellom privatlivet og offentlige handlinger. Dagens jubilant er medlem av kongefamilien, og dermed i den nærmeste kretsen rundt deg og kronprins Haakon. Det gjør det mer relevant å omtale ham enn enhver annen 20-åring.

Les mer: Kongefamilien

Det er lett å forstå Marius Borg Høibys ønske om å få leve utenfor offentlighetens søkelys. Men det fordrer også at han holder seg utenfor offentlighetens søkelys. Nettavisen vil aldri snoke i hvem han er på studentfest med i California.

 

 

🇺🇸 📸; mamma

Et bilde publisert av Marius Borg Høiby (@marius_borg)

 

Men når Marius Borg Høiby deler bilder på sosiale medier med over 40.000 følgere, så er de offentlige. Da har han søkt offentligheten selv, og akseptert bruksvilkårene som gjør at nettsider over hele verden kan embedde (bygge inn/lenke) slik jeg har gjort her.

Kjære Mette-Marit, du og jeg tilhører en annen generasjon, der det ikke er så vanlig å dele private glimt offentlig. Dagens ungdommer lever i en virkelighet hvor bilder kommer på avveie og blir delt, og mange er flinke til å vurdere hva de vil dele - og hva de vil holde privat.

En gammel regel for næringslivet og politikk er «ikke å gjøre noe man ikke vil se på forsiden av en avis».

I dag er sosiale medier en mye større risiko enn redigerte medier, så en modifisert versjon er kanskje «ikke å poste noe man ikke vil se spredt for alle vinder».

Jeg vil ønske deg og Marius Borg Høiby til lykke med dagen og fremtiden!


 

Hva mener du? Forstår du Marius Borg Høibys ønske om å få leve sitt eget liv og være i fred, eller tror du det er et ønske som umulig vil gå i oppfyllelse?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar