hits

Faller Venstre, faller regjeringen

Venstre-leder Trine Skei Grande risikerer å miste syv av ni representanter på Stortinget. (Foto: Jo Straube).


Venstre er under sperregrensen på enkelte målinger. Spørsmålet er om partiet bør inn i regjeringen.

Partimålingene spriker så mye at det ikke er grunn til panikk om en måling er dårlig.

Nettstedet Pollofpolls, som bruker alle målingene, viser at Venstre har vært stabile i overkant av målingene i lang tid.

Snittet av alle målingene viser at både SV, Venstre og Kristelig folkeparti vaker i farlig farvann, rett i overkant av sperregrensen. (Kilde: Pollofpolls.no).

Enkeltmålinger er underholdende, men de spriker så mye at hver enkeltmåling kan taes med en klype salt.

Langtidstrenden for de største partiene er at Arbeiderpartiet har etablert seg på et høyere nivå, Fremskrittspartiet har hatt langvarig fall, mens Høyre har stabilt høy oppslutning.

Senterpartiet har hatt langsiktig fremgang på sin miks av norsk nasjonalisme, forkjærlighet for primærnæringene og en tydelig, restriktiv innvandringspolitikk.

Selv om Trygve Slagsvold Vedum som person er en helt annen enn den påtroppende amerikanske presidenten, så er det likhetspunkter i politikken.

Nå nærmer partiet  seg syv prosent på gallupene. Hvis medgangen fortsetter helt inn, blir Senterpartiets leder helt avgjørende etter valget.

Les Nett på sak: Han er Norges Donald Trump

På InFacts partimåling for VG faller Venstre under sperregrensen til 3,2 prosent. Hvis det blir valgresultatet, viser mandatberegningen at partiet vil tape 7 av 9 stortingsplasser.

Les saken: VG faller under sperregrensen

Norstats måling for NRK viser en ørliten tilbakegang (minus 0,2 prosentpoeng, som er godt innenfor feilmarginen). I den målingen har Venstre 3,9 prosent, og siden partiet er under sperregrensen, får det også på NRKs måling bare to stortingsmandater.

Les saken: Måling: Venstre-fall feller Solbergs flertall

NRK har laget en god grafisk fremstilling av mulige flertall etter valget med dagens måling, og den viser at Venstre er avgjørende for et borgerlig flertall.

Det er viktig, for i så fall vil bare noen få Venstre-stemmer fra eller til utgjøre en enorm forskjell på Stortinget.

 

 

Det hører med til totalbildet at en rekke partier ligger rett over eller rett under sperregrensen. SV og Venstre er mest utsatt for å komme under, men både Kristelig Folkeparti (kan falle under) og Miljøpartiet De Grønne (kan komme over) er i nærheten.

Det som synes sikkert, er at Erna Solberg ikke kan fortsette med et flertall bak seg hvis Venstre eller Kristelig folkeparti faller under sperregrensen.

Det betyr ikke at Høyres statsminister nødvendigvis går av - det er fullt mulig å lede en mindretallsregjering.

Men et mer sannsynlig utfall er at Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet overtar hvis Venstre mister de fleste av sine representanter.

Det forutsetter til gjengjeld at SV holder seg over, og at Senterpartiet fortsetter fremgangen og gjør et brakvalg.

Med andre ord: Valgkampen kommer til å bli svært spennende.

Spenningen begynner allerede i dag, når Venstres stortingsgruppe og sentralstyre skal diskutere hvilken regjering partiet vil ha etter valget.

Dagens Næringsliv skriver i dag at «flere stortingsrepresentanter i Venstre åpner for å gå inn i regjeringen nå».

Venstre-leder Trine Skei Grande mener at partiet har fått stort politisk gjennomslag, men er likevel misfornøyd med dagens regjering:

- Det gjør det litt vanskelig for oss å kommunisere alt hva vi får til med denne regjeringen når statsministeren utnevner en klimafornekter like etter at vi har fått til det beste klimabudsjettet i historien, sier Venstre-lederen, med klar adresse til Fremskrittspartiets statsråd Per-Willy Amundsen.

For å si det litt folkelig er Venstres valg om de vil stå utenfor teltet og pisse inn, eller innenfor og pisse ut. 

Sagt på en annen måte: Hvordan får Venstre mest kontroll over Fremskrittspartiets innflytelse? Ved å stå utenfor og kritisere, eller ved å gå inn i regjeringen?

Svaret er ikke åpenbart, for akkurat nå er Fremskrittspartiet og Venstre avhengig av hverandre for å få gjennomslag og ikke havne i skyggen etter valget.

Hva mener du? Tror du Venstre vil gå inn i regjeringen, eller er det like sannsynlig at partiet bryter ut av det borgerlige samarbeidet?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar