hits

Heng sammen eller hengt alene

Skal statsminister Erna Solberg overleve valget, må Frp-leder Siv Jensen og Venstre-leder Trine Skei Grande balansere mellom nærhet og avstand. (Foto: Mona Lindseth/Venstre, Hans Kristian Thorbjørnsen/Høyre og Ilja C. Hendel/Frp).

 

Venstre må garantere en ny borgerlig regjering uten å gå til sengs med Fremskrittspartiet.

Daværende statsminister Jan P. Syse (H) hadde i sin tid følgende formaning til borgerlige politikere: Vi må henge sammen ellers blir vi hengt hver for oss.

Utsagnet er like treffende i dag, siden de fire borgerlige partiene er bundet sammen i et skjebnefellesskap. Det er spesielt utfordrende for Venstre, som både må støtte statsminister Erna Solberg og markere avstand til regjeringspartner Fremskrittspartiet.

Det er en vanskelig balansegang hvor det er lett å tråkke feil.

Dagbladet har i dag et oppslag om en angivelig medlemsflukt fra Venstre.

Men «flukten» er ikke på mer enn 1.600 medlemmer siden 2012.

Som avisen selv skriver: «Nedgangen fra 2015 til utgangen av 2016 høres kanskje udramatisk ut, men tilsvarer faktisk ti prosent av medlemsmassen til partiet».

400 personer i året er ikke veldig dramatisk.

Økonomisk er det stemmetallene ved valg som avgjør driften for Venstre.

Derfor er det viktigere hvordan partiet gjør det på gallupene, og velgeroppslutningen har vært svært stabil i hele regjeringsperioden.

På nettstedet Pollofpolls.no gjengis gjennomsnittet av alle partimålingene i Norge. Der har Venstre variert mellom 4,0 og 4,3 prosent hver uke det siste året. På mandatutregningen har Venstre stått støtt på syv til åtte representanter på Stortinget. Partiet har faktisk styrket seg noe gjennom starten på budsjetthøsten.

Les mer: Poll of polls stortingsvalg - alle uker

I desember gikk det dårligere, og velgerne straffet partiets harde linje i budsjettinnspurten. Snittet i de fem målingene som er publisert etter at budsjettavtalen ble publisert er 3,9 prosent, ifølge Pollofpolls.

 

 

Pollofpolls har sett på velgeroverganger til og med november, og da gikk det en strid strøm fra Arbeiderpartiet til Venstre i november (12.000 velgere) og 13.000 velgere fra Miljøpartiet De Grønne til Venstre. 

En mulig konklusjon er at velgerne går til Venstre når partiet er tydelig på sin miljøprofil, men uten å true regjeringens eksistens.

Fallet i desember viser at noen av Venstre-velgerne forlot partiet etter budsjettkrangelen. Det er nærliggende å anta at borgerlige velgere straffet Venstre-ledelsen for å ha skapt tvil om regjeringens fremtid. 

Skal man dra noen konklusjon av meningsmålingene, så er det at Venstre-velgerne stort sett forstår partiets balansegang mellom å være et støtteparti for regjeringen Erna Solberg, men samtidig  markere avstand til Fremskrittspartiet.

Venstre-ledelsen har vært knallharde i sin kritikk av retorikken til innvandringsminister Sylvi Listhaug, og det er nok fornuftig for å markere avstand til Fremskrittspartiet. Venstre og Frp står langt fra hverandre i innvandrings- og asylspørsmål.

Derimot er det farlig for Venstre å skape tvil om partiet er til å stole på i regjeringsspørsmålet. 

Venstres største oppside - og trussel - er den lave lojaliteten blant velgerne. Å skape høy lojalitet er vanskelig i en politisk situasjon der partiet må garantere en regjering med Fremskrittspartiet.

Balansegangen blir ikke lettere av Frp-statsråder som søker konfrontasjon med sine støttepartier. I så måte kan duoen Sylvi Listhaug og Per-Willy Amundsen være en rød klut for mange Venstre-velgere. Kombinasjonen av hard asylpolitikk og uklare holdninger til menneskeskapte klimaforandringer (Per-Willy Amundsen) er mye å svelge.

Problemet for Fremskrittspartiet er at partiet ikke kan fortsette i regjering uten et klart borgerlig flertall.

Havner Venstre under sperregrensen på 4,0 prosent, er det game over for statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen.

Dermed blir 2017 en øvelse i balansekunst for Venstre-leder Trine Skei Grande, Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen. De må henge sammen, eller bli hengt hver for seg.

Hva mener du? Er det mulig for Venstre å være et støtteparti for regjeringen til Erna Solberg, uten å bli straffet av velgere som misliker Fremskrittspartiet?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar