hits

De «forferdelige» Frp-statsrådene

Regjeringen til Erna Solberg har følgende medlemmer: 1. rad fra venstre: EØS- og EU-minister Elisabeth Vik Aspaker, samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen, finansminister Siv Jensen, statsminister Erna Solberg, kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner, utenriksminister Børge Brende. 2. rad fra venstre: Olje- og energiminister Tord Lien, helse- og omsorgsminister Bent Høie, klima- og miljøminister Vidar Helgesen, næringsminister Monica Mæland, barne- og likestillingsminister Solveig Horne, justis- og beredskapsminister Anders Anundsen, forsvarsminister Ine Eriksen Søreide . 3. rad fra venstre: Landbruks- og matminister Jon Georg Dale, arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie, kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug, fiskeriminister Per Sandberg og kulturminister Linda Cathrine Hofstad Helleland. (Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret).

 

For justisminister Anders Anundsen må det være en opptur at han nå fremstår som en balansert hedersmann i frykten for Per-Willy Amundsen.

I følge ubekreftede meldinger skal olje- og energiminister Tord Lien og justisminister Anders Anundsen ut av regjeringen på tirsdag.

Inn skal angivelig komme Os-ordfører Terje Søviknes (bildet) og statssekretær Per-Willy Amundsen fra Kommunal- og fornyingsdepartementet.

Begge har fått hard medfart i sosiale medier allerede før de er utnevnt.

Når det gjelder Terje Søviknes, er det lite politisk å kritisere ham for. Søviknes har vært en populær ordfører i Os kommune i snart 17 år, og er dermed inne i sin femte strake periode. Det tyder på en meget sterk stilling lokalt.

Hans rikspolitiske karriere fikk en knekk da Søviknes i 2001 hadde seksuell omgang med en 16-årig jente på landsmøtet i Fremskrittspartiets Ungdom. Men den saken er nå 15 år siden, og Søviknes har vært tilbake i nasjonal politikk de ti siste årene.

Søviknes er utdannet akvaingeniør og fullførte nesten siviløkonomstudiet ved Norges Handelshøyskole (skrev ikke hovedoppgaven).

Også Per-Willy Amundsen har bakgrunn fra Norges Handelshøyskole, der han studerte økonomi- og administrasjonsfag. Senere tok han IT-utdannelse og har yrkeserfaring som programvareutvikler i IT-bransjen. De siste tre årene har han vært statssekretær for kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Når man hører de første reaksjonene på at Anders Anundsen får avløsning, er det lett å tenke på hva tidligere statsminister Trygve Bratteli svarte på spørsmålet om hva han tenkte om sitt ettermæle:

- Mitt ettermæle blir nok bra i den grad det kan skade min etterfølger, svarte han.

 

 RESULTATENE:
I alt 2.253 personer svarte på undersøkelsen.

For Anders Anundsen svarte 70 at han er en god og tydelig justisminister, mens 21 prosent mener at han er en svak og konfliktskapende justisminister. Blant de som svarte, trykket 9 prosent på annet.

For Tord Lien mente 53 prosent at han er en ryddig og saklig energiminister, mens 40 prosent har hovedinntrykket at han er en usynlig olje- og energiminister. Resten - 7 prosent - har et annet hovedinntrykk.

For Terje Søviksnes har 78 prosent som hovedinntrykk at han er en flink politiker som har gjort det bra lokalt. 19 prosent har som hovedinntrykk sex-saken fra FrpU, som de mener han aldri kan flykte på. Bare 3 prosent har et annet hovedinntrykk enn disse to.

For Per-Willy Amundsen har 70 prosent som hovedinntrykket at han er en solid politiker, som har gjort det bra som statssekretær. Ialt 22 prosent har som hovedinntrykk at hans sleivete uttalelser gjør ham uegnet som justisminister, mens 8 prosent har et annet hovedinntrykk.

Likevel skal det nok noe til at påtroppende Amundsen skal få venstresiden til å savne avtroppende Anundsen. Det er i første rekke retorikken som brukes mot Per-Willy Amundsen, spesielt i innvandrings- og klimapolitikken.

På den annen side har han vært høyre hånd for Høyres «superstatsråd» Jan Tore Sanner i hele regjeringsperioden, og det er lite trolig at statsminister Erna Solberg ville godtatt ham som justisminister hvis han ikke hadde fått et godt faglig skussmål fra Jan Tore Sanner.

(Hadde ikke lekkasjene vært så standhaftige ville det vært mer sannsynlig at Per-Willy Amundsen skulle overta for Sylvi Listhaug i hennes permisjonsperiode. Amundsen er ikke jurist (uvanlig for en justisminister), og han har vært tydeligere på Listhaugs fagfelt (innvandring- og integrasjon. Å bytte Listhaug mot Amundsen ville heller ikke vært så dramatisk.).

Uansett, mottakelsen av Terje Søviknes og Per-Willy Amundsen minner om forhåndsreaksjonene på de fleste Frp-statsrådene i regjeringen.

I ettertid vil de fleste være enige om at Fremskrittspartiets statsråder stort sett har klart seg bedre enn kritikerne varslet, og tildels bedre enn de svakeste Høyre-statsrådene.

Både Solveig Horne og Sylvi Listhaug, som da var landbruksminister, ble spådd en kort karriere i regjeringen. Begge har trosset spådommene. Solveig Horne har faktisk klart seg meget bra, mens Sylvi Listhaug har vært tydeligere og møtt hardere motstand.

Både finansminister Siv Jensen og samferdelsesminister Ketil Solvik-Olsen må regnes blant regjeringens sterkeste kort.

Landbruksminister Jon Georg Dale og fiskeriminister Per Sandberg har klart seg rimelig bra.

Foreløpig er det ikke bekreftet at Terje Søviknes blir olje- og energiminister. Men hvis det er korrekt, er det grunn til å tro at han vil gjøre en god faglig jobb. Den 15 år gamle saken fra FrpUs landsmøte har neppe sprengkraft lenger.

En eventuell utnevnelse av Per-Willy Amundsen (bildet) er mer oppsiktsvekkende rent politisk. Tidligere uttalelser om innvandring- og integrasjon er en ting, men det er vesentlig å merke seg at Amundsen også er klimaskeptiker. 

Faglig vil han nok klare seg bra som statsråd, men han vil åpenbart bli konfrontert med sine tidligere skarpe uttalelser på sosiale medier.

På den annen side: Som statsråd må Per-Willy Amundsen være en disiplinert og lojal støttespiller for statsminister Erna Solberg. 

Konklusjonen er at jeg tror at både Terje Søviksnes og Per-Willy Amundsen kan gjøre en god jobb som statsråder.

For balansen i regjeringen vil ikke utskiftelsene bety så mye. Moderate Tord Lien og utskjelte Anders Anundsen går ut. 

Inn kommer Søviksnes, som er en moderat Frp-politiker, mens Amundsen oppfattes som mer ytterliggående i innvandrings- og klimapolitikken.

Ingen av dem rekker å lage særlig mye nye politikk før valget, så nedsiden er begrenset. Og det har gått bra med «forferdelige» Frp-statsråder tidligere.

Hva mener du? Er Terje Søviknes og Per-Willy Amundsen gode navn for regjeringen?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar