hits

«Tåkefyrste junior»

Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg ble sendt i frontlinjen mens partiledelsen dukket unna.

De siste to døgnene har vært pinlige for flertallet på Stortinget, som med stort flertall vedtok å gi seg selv inntil 24 måneders etterlønn og dermed 1,2 millioner kroner for ikke å gjøre noen ting.

Når politikerne forsøker å vri seg unna med at «det gikk litt fort i svingene», så er det blank løgn.

Sannheten er at både Fremskrittspartiet, Arbeiderpartiet, Venstre, Kristelig folkeparti og Senterpartiet utmerket godt visste hva de stemte.

Så ble de tatt med buksene nede, og det er ikke noe vakkert syn.

Da virkeligheten begynte å demre, startet tåketalen.

Først ut var Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre som i samme setning sa at han ville stemt for forslaget om 24 måneders etterlønn, men at han samtidig er imot.

Les saken: Full forvirring om Støre og etterlønnen

Årsaken til at politikerne visste hva de stemte om, var at forslaget kom fra presidentskap som var rykende uenige. Når stortingspresident Olemic Thommessen er imot, ringer alarmklokkene. Saken ble behandlet på gruppemøter, og flertallet trodde åpenbart at de ville komme unna med dette.

Selve dokumentet er kort, og vesentlig plass er satt av til å drøfte utvidelsen av etterlønn fra 12 til 24 måneder ved å peke på ordningene i Sverige og Danmark.

Konklusjonen er ikke spesielt vanskelig å forstå: «Flertallet ser et behov for å åpne for noe større grad av skjønn i etterlønnsvurderingene og at det i særlige tilfeller skal kunne innvilges etterlønn på inntil 24 måneder».

Etterlønn på inntil 24 måneder, altså.

Det var dråpen som fikk begeret til å renne over for folk flest. Det ble en storm av reaksjoner over at våre fremste politikere gir seg selv ordninger som er vesentlig bedre enn for folk flest.

Tenk deg eksempelvis en oljeingeniør i Stavanger som har lik lønn som en stortingsrepresentant:

  • Oljeingeniøren har lønn i oppsigelsesperioden på tre måneder, og må arbeide for pengene.
  • En avgående stortingsrepresentant har full lønn fra i seks måneder (først stortingsferie, så «fratredelsesytelse».
  • Oljeingeniøren får maksimalt 346.605 kroner i året i dagpenger fordi Stortinget har satt et tak på utbetalingen.
  • Stortingsrepresentanten får 598.572 kroner i etterlønn fordi Stortinget har satt et vesentlig høyere tak for seg selv.
  • Oljeingeniøren mister som regel dagpengene hvis han velger å ta utdannelse.
  • Stortingsrepresentanten får full etterlønn til å ta utdannelse.

Les Nett på sak: Pinlig særordning for Stortinget

Det hører med til historien at oljeingeniøren kan ha arbeidet i flere tiår og betalt full trygdeavgift av siste krone, mens stortingsrepresentanten får rett til denne ytelsen over natten - uten å skjele til hva de tidligere har hatt i inntekt og betalt i trygdeavgift.

Dette er velkjent for Stortinget, men de beholder gullordningene «fordi de fortjener det» - ikke fordi de ikke vet hva de gjør.

Tilbake til Torstein Tvedt Solberg (31) som ble sendt ut fra partiet for å forsvare ordningen i NRKs Dagsnytt18.

At det ble han som måtte forsvare etterlønnen, er nokså spesielt. Hvorfor ikke Arbeiderpartiets to representanter i Stortingets presidentskap, Marit Nybakk og Svein Roald Hansen (bildet)?

Eller noen i partiledelsen?

Ung alder til tross, Torstein Tvedt Solberg er ingen novise. Han har vært i Stavanger bystyre og senere formannskapet i åtte år, deretter fire år som vara på Stortinget og nå fast representant siden 2013.

Når verken Jonas Gahr Støre, Hadia Tajik eller Trond Giske stilte, ble jobben gitt til Tvedt Solberg.

Han var tydelig briefet og fortalt at uansett spørsmål, så skulle han lire av seg de samme flosklene.

«Tåkefyrste junior», var en av karakteristikkene på Facebook. Det er morsomt, men problemet er at den stakkars mannen ble sendt alene i skuddlinjen.

- Hvorfor Torstein Tvedt Solberg, spurte Kristin Clemet på Twitter.

Det er et godt spørsmål, og svaret er dessverre nokså enkelt:

Dette var en tapersak.

Som en bonus for andre som vil opp og frem i politikken - her er Tramteaterets legendariske sang om politisk tomprat: «Ingenting».

Hva mener du? Ville du hatt mer respekt hvis Stortinget stod fast på det de opprinnelig mente, eller er det bra at de bøyde av for reaksjonene?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar