hits

Hvorfor kaster vi bort gavekort?

KONTANTER ELLER KORT: Ny undersøkelse viser at hvert tiende gavekort ikke blir brukt. Hva er galt med kontanter? (Montasje: Nettavisen).

 

Ubrukte gavekort for 2,5 milliarder kroner er en julegave direkte til butikkeierne.

Hvorfor går vi til G-Sport eller Hennes & Mauritz og kjøper gavekort, når vi heller kunne gitt mottakerne penger?

Det er spørsmålet etter at en ny undersøkelse fra Forbrukerrådet viser at 1/10 av gavekortene ikke blir brukt.

Les mer: Gavekort - en gave til butikken?

De fleste av oss kjenner igjen situasjonen: Vi skal kjøpe julegaver til en tenåring som ønsker seg klær eller sportsutstyr, men så er vi ikke sikre på hva de trenger eller hvordan det skal se ut.

Andre har alt, eller klarer ikke å fortelle hva de ønsker seg.

For mange blir løsningen å gå i butikken og kjøpe et gavekort på eksempelvis 500 kroner. 

Da har butikken fått pengene sine, men uten å levere ut produktet. Og når så mange som hver tiende mottaker velger å løse inn gavekortet, så er det ren fortjeneste for butikken.

- Mange ser gavekort som løsningen til folk som har alt. Det kan være en glimrende gave som blir tatt godt i mot, men det kan også være at den smuldrer opp i en skuff, sier Forbrukerrådet.

 

 

Det finnes et mylder av gavekort, og og de har ulike fordeler og ulemper.

Men rent økonomisk er det ingen av dem som er bedre enn gode, gamle kontanter.

  • Fordelen med å kjøpe hos en kjede som G-Sport er at du får 500 kroner i varer for 500 kroner i gavekort, og at du kan bruke pengene på salgsvarer. Det er intet påslag, men nedsiden ligger i at kortet ikke blir brukt, eller at det går ut på dato. Ofte er det et år, og hvis det ikke står noe, er varigheten tre år.
  • Andre tilbydere selger mer universelle gavekort, altså at det samme kortet gjelder for en rekke butikker, kjeder og restauranter. En rask kikk på nettsidene viser at man må sjekke hva kortselgerne tar i gebyr og porto.
  • Dessuten tilbyr bankene gavekort hos Mastercard eller Visa - altså kort som kan brukes omtrent som et kredittkort. Normalt tar banken 50 kroner i gebyr per kort.
  • Kontanter har ingen økonomiske ulemper. Mottakeren kan kjøpe det de ønsker, gjerne på salg - og det er i praksis ingen foreldelse.

Forbrukerrådet advarer mot å gi folk gavekort på ting mottakeren ikke har sagt at han/hun ønsker seg, for eksempel treningsklær til en sofagris. 

Å gi hverandre gaver er selvsagt ikke økonomisk rasjonelt. 

For økonomisk interessert, er denne klassikeren en god oppsummering av hvorfor:

Pareto som julenisse av Agnar Sandmo

Men det er mange gleder i livet som ikke er økonomisk rasjonelle, som å gi hverandre oppmerksomhet og gaver.

I førjulstiden handler det om gleden av å finne akkurat den gaven som gleder og kanskje overrasker mottakeren fordi det viser at du bryr deg.

Det er ikke alltid så lett, og det er årsaken til at vi kjøper gavekort.

Så glemmer vi at 1/10 av gavekortene - eller anslagsvis 2,5 milliarder kroner - blir ubrukt, og dermed en gave rett til butikkeieren.

I motsetning til kontanter, som aldri går av moten.

Hva mener du? Er det mer personlig å gi et gavekort enn penger? 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar