hits

Solberg trosser alle spådommer

Statsminister Erna Solberg ligger an til å gå inn i valget som sittende statsminister, og har trosset skeptikerne i fire år. (Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen).

 

Helt siden statsminister Erna Solberg overtok har skeptikerne spådd hennes avgang. De har hatt feil gang på gang.

En vanlig feil blant analytikere er å forveksle det de håper skal skje, men det som er sannsynlig.

Kanskje er det noe av årsaken til de stadige feilaktige spådommene om at det borgerlige samarbeidet ville bryte sammen, og at regjeringen til Erna Solberg må gå av.

Spådommene har levd sitt eget liv helt fra forhandlingene om statsbudsjettet startet, og de fikk et nytt liv da Kristelig Folkeparti og Venstre brøt forhandlingene med regjeringen.Så ble det en budsjettavtale likevel, og det gjør at Erna Solberg får flertall for sitt forslag i Stortinget.

Les Nettavisen mener: At borgerlig enighet satt langt inne, er fort glemt

Med statsbudsjettet for 2017 som siste hinder tyder alt på at Høyre-leder Erna Solberg går inn i valgkampen som sittende statsminister. Da har hun maktet å styre landet i fire år på samarbeidsavtalen mellom regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet, og støttepartiene Venstre og Kristelig Folkeparti.

En annen grunn til at mange analytikere har feilet er at de har lagt for lite vekt på det helt fundamentale - nemlig at de fire borgerlige partiene er tjent med at regjeringen fortsetter. Hverken Venstre-leder Trine Skei Grande eller KrF-leder Knut Arild Hareide ønsker en regjeringskrise og skifte av statsminister. 

Høstens budsjettforhandlinger har vist frem de politiske motsetningene på borgerlig side, og det er foreløpig uvisst hva som blir de fire partienes inngang til valgkampen.

 

 

Det foreligger heller ikke noe klart rødgrønt alternativ. De ferske stridssakene om klimagassutslipp og grønn omlegging vil også ri venstresiden som en mare.

Kristelig Folkeparti og Venstre ønsker primært en sentrum/Høyre-regjeringen, men den vil ikke få Fremskrittspartiets støtte. Erna Solberg drømmer om en borgerlig firepartiregjering, men det har ikke vært mulig å samle Fremskrittspartiet og Venstre/KrF i samme regjering.

Både i Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti er det intern murring med regjeringsprosjektet, og landsmøtene til våren vil diskutere veivalget fremover. Men både Venstre og KrF har hatt politisk uttelling og klart seg ganske bra på meningsmålingene. Det gir tilhengerne av borgerlig samarbeid en medvind inn mot landsmøtene.

Les mer på Pollofpolls: KrF vant november

Akkurat nå virker det mest sannsynlig at partiene går til valg hver for seg, men at både venstresiden og høyresiden «garantere» at de vil finne frem til en regjeringskonstellasjon basert på valgresultatet.

Miljøpartiet De Grønne ønsker å fremstå som blokkuavhengig, men et enstemmig landsstyremøte sa i helgen at de vil bytte ut dagens regjering, og at de heller ikke vil støtte en ny regjering med FrP etter valget.

Les mer: De Grønne vil kaste FrP ut av regjering

I følge Pollofpolls.no ligger de fire borgerlige partiene nå an til 80 representanter på Stortinget, mens de tre partiene fra den rødgrønne regjeringen har 87 mandater. Arbeiderpartiet har også rent flertall i et potensielt samarbeid med sentrum. 

Her er alternativene: Konstellasjoner Stortinget

Støtten til regjeringen Erna Solberg fikk en dupp i november, etter å ha hatt mange måneder på rad med en ny valgseier i sikte.

Det indikerer at mye kan skje frem til stortingsvalget 11. september 2017.

Men neppe en regjeringskrise.

Hva mener du? Vil de fire borgerlige partiene stå samlet i valgkampen, eller blir det nye regjeringsalternativer inn mot valget?

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar