hits

Respektløs mot jødeutryddelsene

Nazistene drepte 6 millioner jøder under andre verdenskrig. Reklamemannen Ingebrigt Steen Jensen sammenligner utsendelse av asylsøkere med SS-soldatenes framferd mot jødene i ghettoen i Warswawa. Sammenligningen er grotesk.

Reklamemannen Ingebrigt Steen Jensen sammenligner retur av asylsøkere med nazistenes jødeutryddelse.

Motstandsfolk som Gunnar Sønsteby har brukt livet sitt på å lære norske skolebarn om folkemordet på jøder. Selv i dag gjør det inntrykk å høre hvordan norske politifolk hjalp nazistene å hente norske jøder i sine hjem, frakte dem ut av landet, for så å gasse dem ihjel i konsentrasjonsleire.

Folkemordet på jødene er rystende aktuelt fordi nynazister og andre fortsatt driver med jødehets, til tross for lidelsene folkegruppen ble utsatt for.

Det er en grotesk undervurdering av dette folkemordet når den profilerte samfunnsdebattanten sammenligner jødeutryddelsen med tvangsutsendelse av asylsøkere som har fått avslag på sine søknader og andre som oppholder seg ulovlig i Norge.

Kilde: Ingebrigt Steen Jensen/Facebook

Bakgrunnen for Steen Jensens kommentar på Facebook er en reportasje på TV 2 Nyhetene der Invandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug er med politiet på leting etter folk som oppholder seg ulovlig i Norge.

 

Sammen med pressefolk og statsråden besøkte politiet ulike bedrifter i Lillestrøm for å sjekke identifikasjonspapirer og oppholdstillatelser. Innslaget har ingen pågripelser eller tvangsutsendelser - de som blir kontrollert har sine papirer i orden.

- Selv klarte jeg ikke å la være å tenke på Warswawa-ghettoen og på den delen av politiet i Norge som hjalp tyskerne å finne jøder omtrent på samme vis under krigen, skriver Ingebrigt Steen Jensen.

- Bank-bank midt på natta! Vis oss papirene! Heraus! Til en leir langt borte, der det er natt og tåke, legger han til.

Overdrivelsen er grotesk, og holdningen som ligger bak er ødeleggende for norsk asylpolitikk og selve asylinstituttet. 

Enhver som har fulgt saken med Mulla Krekar har fått med seg at Norge ikke utviser mennesker som risikerer dødsstraff, selv om de er terrormistenkt.

Norge har innvandringsstopp, men gir asyl til mennesker som er utsatt for forfølgelse og som lever i fare for sine liv. En slik politikk innebærer at økonomiske migranter får avslag, mens flyktninger får bli.

  • Er du utsatt for forfølgelse, får du asyl i Norge.
  • Får du avslag, oppfyller du ikke kravene for beskyttelse.

Skal asylpolitikken fungere, må det være slik. Får du avslag, men fortsetter å oppholde deg ulovlig i Norge, så må du tvangsutsendes. Ikke til en konsentrasjonsleir slik Ingebrigt Steen Jensen tror, men til et trygt 3. land eller et land du kan returneres til uten fare for egen sikkerhet.

 

 

Politiet har en vanskelig jobb med å tvangsutsende innvandrere som oppholder seg i landet ulovlig. Men hvis man ikke er for åpne grense og fri innvandring, så må det nesten være slik at noen blir returnert med tvang. I fjor ble det uttransportert 7.825 personer.

De fem landene flest ble uttransportert til er Italia, Albania, Russland, Romania og Spania.

Kilde: Politiets utlendingsenhet

- Av personene som ble uttransportert av PU (Politiets utlendingsenhet) i fjor var 2.567 av disse ilagt en straffereaksjon, noe som utgjør en tredjedel av det totale antallet, skriver Politiets utlendingsenhet i sin rapport for 2015.

Ingebrigt Steen Jensen reagerer på at TV 2 og statsråden var med politiet på jobb, men glemmer at innslaget var redigert, og ikke gikk på direkten.

Jeg har tillit til at TV 2 ville utøvd redaksjonell vurdering og utelatt situasjoner som var uverdige for enkeltpersoner. For meg er ikke dette et show, men nyhetsformidling om et viktig tema.

Det verste med Ingebrigt Steen Jensens Facebook-oppdatering er at den tråkker på de ufattelige lidelsene som millioner av jøder og deres pårørende ble utsatt for i nazistenes folkemord. Seks millioner jøder og tre millioner andre ble tilintetgjort av nazistene.

Å bli pågrepet og sendt ut fra Norge er selvsagt en påkjenning også for folk som oppholder seg ulovlig i Norge.

Men å sammenligne med å  bli sendt til gasskamrene viser en mangel på respekt for ofrene som Ingebrigt Steen Jensen bør beklage.

Hva mener du? Er det rimelig å sammenligne tvangsutsendelse av folk som oppholder seg ulovlig i Norge med nazistenes utryddelse av jødene under andre verdenskrig?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar