hits

Du kan stole på Arbeiderpartiet 

Velgerne kan stole på at Ap-leder Jonas Gahr Støre følger opp sine valgløfter. En rødgrønn valgseier betyr minst 10 milliarder i økte skatter og avgifter.

Arbeiderpartiet vil bruke omtrent like mye oljepenger som den sittende regjeringen, og viser ingen vilje til å stagge offentlig utgiftsvekst.

Alle som tjener over 600.000 kroner kan regne med mer skatt, avgiftene skal opp, og formueskatten skal økes igjen.

Dette er resepten for å få fart på Norge.

 

 

I det politiske ordskiftet har Arbeiderpartiet vært kritiske til regjeringens bruk av oljepenger, men når vi ser Aps alternative budsjett er det kostnadsøkninger overalt. Totalt foreslår partiet 16 milliarder kroner i nye offentlige kostnader. Det er jevnt over litt mer overalt.

Til gjengjeld foreslår partiet 5,5 milliarder kroner i økt skatt og rundt 5,0 milliarder kroner i økte avgifter.


Det er et ærlig budsjettforslag i den forstand at velgerne får et greit alternativ: Ønsker du å prioritere bruken av dine egne penger selv, så velger du borgerlig. Ønsker du å betale mer skatt og avgifter for å betale for enda mer offentlige kostnader, så velger du rødgrønt.

Den største mangelen på budsjettet er hvor Arbeiderpartiet vil kutte i offentlige kostnader. Riktignok uttaler partiet at det blir nødvendig, men en nøktern observasjon er at både offentlige utgifter og oljepengebruk vil øke fremover - både med Jonas Gahr Støre som statsminister og Erna Solberg.

Arbeiderpartiets pliktskyldige tabell over kutt er symbolsk flikking, og mange er kutt på kort sikt som gir økte kostnader på lengre sikt. Et eksempel er å kutte 60 millioner kroner fra retur av asylsøkere som har fått avslag. Kostnadene vil åpenbart bli mye større over tid ved at de forblir i Norge.

I skattepolitikken bruker partiet to hovedgrep: Formueskatten skal økes igjen, og det blir høyere skatt på alle inntekter over 600.000 kroner. Partiet tar inn privat kjøpekraft for å finansiere offentlig utgiftsvekst.


Men deres egne sympatisører får skattelette. Det gjelder både lavinntektsgruppene, men også fagforeningsmedlemmer. Arbeiderpartiet foreslår å øke fagforeningsfradraget til 4.200 kroner i året. LO-medlemmer og andre fagforeningsmedlemmer skal altså få skattelette. Totalt er det snakk om 65 millioner kroner i skattelette for denne gruppen - som samtidig er den største bidragsyteren til Arbeiderpartiets valgkamp.Arbeiderpartiet kommer altså til å gå til valg på økte skatter og avgifter, og de må trolig alliere seg med partier som SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne for å komme til makten. 

Det er all grunn til å stole på at Jonas Gahr Støre vil holde løftet om kraftige skatteøkninger hvis han blir statsminister etter valget neste høst.

Hva mener du? Er økt skatt og økte offentlige utgifter riktig resept for Norge i årene som kommer?

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar