hits

Niqab bør forbys på offentlig plass

For første gang deltok en niqabkledt debattant i NRK Debatten. (Skjermdump: NRK).

Norge bør si klart fra om at vi ikke ønsker heldekkende plagg som dekker ansiktet - hverken i skolen eller i det offentlige rom.

For første gang i historien deltok en niqabkledt kvinne i NRK Debatten. 

Studenten Leyla Hasic er den eneste i sin familie som bruker niqab, og hun sier at den gjør henne fri: - Niqaben gjør meg fri fra veldig mye - motepress, skjønnhetspress og kroppspress, sa hun i debatten.

Du kan se innslaget her (starter etter 28:30): NRK Debatten om niqab

Om hun virkelig mener det, er vanskelig å si. Når en debattant insisterer på å skjule hele sitt kroppsspråk, går vi glipp av ansiktstrekk, et nervøst smil og andre tegn som vi bruker på å analysere hverandre. I en normal samtale er det ikke bare det du sier, men også kroppsspråket ditt, som forteller hva du egentlig mener.

I en samtale med en i niqab, må vi gjette oss til hva den andre mener, og det skaper uttrygghet og muligheter for misforståelser.

Noen fremstiller det som om niqab er et personlig valg, og at det må være enhvers rett til å gå kledt i heldekkende plagg. 

De forsvarer retten med at det uansett ikke er noe problem i Norge fordi så få bruker plagget.

Jeg mener det er å snu problemstillingen på hodet. Nettopp fordi niqab nesten ikke er i bruk i Norge, er det foreløpig lett å forby plagget i skolen og på offentlig plass. Da kan vi hindre at dette kvinnediskriminerende plagget får fotfeste i norske innvandrermiljøer. Blir niqab først utbredt, blir det vanskelig å snu utviklingen.

 

 

I gårsdagens debatt var Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre glassklar på at partiet vil forby plagg som dekker ansiktet i i skolen.

Det er en start, men går ikke langt nok. Niqab bør bort fra offentlig plass fordi samfunnets behov for å hindre denne middelalderskikken fra å få fotfeste er vesentlig viktigere enn den enkeltes rett til å ha på seg hva man vil.

I stedet for å insistere på å utfordre norske samfunnsnormer, bør innvandrere akseptere at de må tilnærme seg norske skikker for å bli godt integrert.

Derfor var det så befriende å lese Azra Galinis kronikk i gårsdagens Aftenposten, der hun gikk til frontalangrep på muslimske mødre som ikke står opp for døtrene sine: Muslimske mødre må stå opp for friheten til døtrene.

Små jenter som presses til å gå med hijab, som ikke får lov til å være med på skoleturer eller gymnastikk og som kontrolleres døgnet rundt, mister muligheten til å bli godt integrert i Norge.

Hvis vi i tillegg skulle akseptere niqab i skolen eller på offentlig plass, så er ikke det et symbol på økt individuell frihet.

Det er et symbol på feighet og unnfallenhet, altså nettopp hva Azra Galini så modig utfordret.

Hva mener du? Har samfunnet rett til å nekte niqab, eller er det enhvers rett til å ha på seg hva man vil?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar