hits

Patetisk sutring mot nye regler

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen kan konstatere at fraværet er kraftig redusert i videregående skole. Han kan trygt overse sutringen fra leger og elever. Foto: Høyre

Fraværet i videregående skole har gått kraftig ned, men nå sutrer leger og elever over hvor brysomt det er med legeerklæring.

De nye fraværsreglene er så liberale at elevene kan skulke 19 skoledager og fortsatt få karakterer i alle fag.

Til overmål er det en rekke gyldige fraværsgrunner, og «snille» rektorer kan velge å akseptere opp til 28 skulkedager.

Her er reglene: Ny fraværsgrense i videregående skole fra i høst

Likevel er det altså et ramaskrik, både fra elever og ikke minst fastleger, som angivelig må skrive sykemeldinger.

Avisene skriver om «lange køer hos legene» og «enorm pågang», mens det i virkeligheten handler om en eller to skoleelever ekstra om dagen.

Det er verdt å merke seg at fastlegene faktisk får 442 kroner per pasient i året fra staten bare for å være tilgjengelig for de som står på listen.

Når de mener at en skoleelev om dagen har ført til «et voldsomt press på fastlegene», så er det altså et arbeid de har fått betalt for.

- Nå kommer relativt friske folk hit for å få en sykemelding. Det er helt unødvendig. Elever i videregående skole burde hatt samme rett til å skrive egenmelding som arbeidstakere, sier spesialist i allmennmedisin ved Byåsen legesenter, Anders Askelund, til Adresseavisen.

En sak er om «relativt friske folk» bør få sykemelding i hele tatt.

En annen sak er om elevene bør læres litt enkel matematikk. Når kvoten er 19 skulkedager, er det intet behov for å hente inn legerklæring første gang man får influensa. 

Så kan det innvendes at hvis legene uansett skriver sykmeldinger med gaffel, så kan like gjerne elevene - eller foreldrene - skrive egenerklæringer. 

Ingen er tjent med unødvendig byråkrati, så det kan være et godt innspill å si at elevene eksempelvis kan skrive inntil tre egenmeldinger i året.

Men da må man huske at det kommer i tillegg til den aksepterte skulkegrensen på 19 av 190 skoledager.

 

 

Det blir søkt å sammenligne dette med vanlige arbeidstakeres rett til å skrive fire egenmeldinger for inntil 12 sykedager i året.

Vanlige arbeidstakere har nemlig ingen rett til å skulke 19 arbeidsdager i tillegg.

Foreløpig fremstår både legenes og elevenes klaging som patetisk.

Hva mener du? Hvor mye udokumentert fravær bør skolen akseptere?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar