hits

Frykt og grådighet i boligmarkedet

kommentarer
kommentarer
Kommentarer
Finansminister Siv Jensen kan konstatere at de lange rentene er på vei oppover. Det kan gi dyrere fastrentelån. Montasje: Finansdepartementet/Nettavisen.

 

Rentene er på vei oppover. Det kan gi en kalddusj i boligmarkedet.

Går du på en boligvisning i Oslo, kjenner du lukten av frykt og grådighet. Stadig stigende boligpriser har gitt mange millionfortjenester. Men jo høyere prisene stiger, desto større blir frykten for et boligprisfall.

Noen lar det stå til og punger ut. Andre blir handlingslammet.

Begge bør følge nøye med i rentemarkedet, for der skjer det noe akkurat nå:

  • Både korte og lange renter har steget de siste månedene.
  • Det kan tyde på at rentebunnen er passert og at lån kan bli dyrere.
  • Hvis det skjer, kan boligmarkedet få en nedtur.
De korte rentene har steget med rundt 0,25 prosent fra i sommer. Er det starten på en varig renteoppgang? (Kilde: Oslo børs)

DNB-analytiker Simen Mortensen har sett på sammenhengen mellom renter, boligpriser og lønn.

Hans konklusjon er at en gjennomsnittsnordmann bruker 43,3 prosent av inntekten sin på å betjene et normalt lån på 85 prosent av boligverdien. Finansavisen skriver at det sist skjedde under finanskrisen i 2007/2008 og før boligkrakket i 1988.

Forskjellen er at det nå er avdragene som tynger, og ikke rentene. Og det er en veldig dårlig nyhet hvis rentene stiger.

- Hvis rentenivået stiger med 3 prosentpoeng, vil lånekostnadens andel av nordmenns disponible inntekt øke fra 43,4 til 53,3 prosent. Det vil være det høyeste nivået siden 1988, sier DNB-analytikeren til Finansavisen.

Han fraråder å kjøpe leiligheter for utleie, og råder folk som har utleieleiligheter til å selge, på grunn av risikoen.

Kampen mellom frykt og grådighet, altså.

Norges Bank sier fortsatt at styringsrenten skal litt ned, men har neste hovedstyremøte 22. september. De som ventet et rentekutt i juni ble skuffet. Da holdt hovedstyret renten stabil: - Slik hovedstyret nå vurderer utsiktene, kan styringsrenten bli satt ned i løpet av året, uttalte styret.

Les mer: Hovedstyrets vurdering

Rentemarkedet er ikke overbevist, og har sendt rentene oppover. Nordea mener at norsk økonomi er på vei opp, det er flere ledige stillinger på Finn og gryende optimisme på flere undersøkelser. Samtidig er kronen fortsatt svak, slik at det kan være noe rom for høyere renter i Norge.

Ingen vet sikkert om rentene vil fortsette oppover. Men de fleste er enige om at økte renter kan legge press på boligprisene. Derfor advarer DNBs analytiker mot å kjøpe utleieleiligheter på spekulasjon.

Det hjelper lite for de som akkurat har kjøpt bolig eller som føler seg tvunget til å betale i overkant av hva de har råd til.

For mange er det et godt råd å binde renten. Akkurat nå får du 5 års binding for 2,4 prosent og 10 års binding for 3,0 prosent. På kort sikt taper man noen kroner i forhold til de beste flytende lånene på 2,15 prosent. 

Låner du tre millioner kroner, koster et flytende lån deg 15.360 kroner i måneden.

Flytende renter ligger nå på drøyt to prosent hos de billigste bankene. (Kilde: Finansportalen)

Det er altså billigst å akseptere flytende rente, og økonomisk teori tilsier at det lønner seg for dem som  har råd til å ta risikoen. Men det blir som en brannforsikring på huset. Forhåpentligvis lønner det seg ikke å betale forsikringen, men hvis først ulykken skulle være ute, er den grei å ha.

Akkurat nå kan du sikre deg fast rente i ti år, og det koster deg 16.623 kroner for det samme lånet. 

Renten øker noe hvis du binder den i for eksempel ti år. Men det kan være en billig forsikring. (Kilde: Finansportalen)

Det er en nokså billig forsikring hvis du slites mellom frykt og grådighet i boligmarkedet. Spesielt hvis du blir litt bekymret over at rentene i pengemarkedet er på vei opp.

Hva mener du? Skal rentene videre oppover, eller tror du at rentene fortsetter så lavt som nå i lang tid fremover? 

comments powered by Disqus