hits

Barroso viser fingeren til EU

Tidligere EU-president José Manuel Barroso hopper over gjerdet og blir styreformann i Goldman Sachs International. (Foto: EU).

Mens han venter på millionpensjon fra EU hopper den tidligere EU-toppen José Manuel Barroso over gjerdet for å bli lobbyist for Goldman Sachs.

Krititikken er skarp mot den tidligere mangeårige presidenten for EU-kommisjonen.

Barroso går rett inn i rollen som lobbyist for den internasjonale finanskjempen, blant annet for å drive påvirkning av EU-systemet der han selv var leder fra 2004 til 2014.

Goldman Sachs mener at Barrosos perspektiver, vurderinger og råd vil gi stor verdi for Goldman Sachs styre, aksjonærer og ansatte.

Les pressemeldingen: José Manuel Barroso appointed non-executive chairman of Goldman Sachs International and advisor to Goldman Sachs

Mer enn 81.000 mennesker har skrevet under et opprop mot overgangen der de også krever at Barroso mister sin EU-pensjon.

Les saken: EU-ansattes underskriftsliste angriper Barroso for jobb hos Goldman Sachs

Formelt og juridisk har ikke Barroso gjort noe galt. Da han gikk av som president for EU-kommisjonen, fikk han 18 måneders karantene. Den perioden er nå over, og Barroso står fritt til å arbeide hvor han vil.

Men moralsk er kritikken høylydt.

Underskriverne mener at Barroso har opptrått «umoralsk» og at overgangen er et forferdelig symbol og en gavepakke for eurofobe.

Kritikerne reagerer på at Barroso nå flytter til London for å gå inn i ledelsen for en av institusjonene som har mest ansvar for det finansielle sammenbruddet etter den såkalte subprime-krisen i 2007/2008. 

Finanskrisen førte etterhvert til enorme problemer for euroområdet, medvirket til å bringe medlemslandet Hellas i kne, og kostet EU-systemet mange hundre milliarder kroner.

De drøyt 81.000 underskriverne krever at pensjonen fryses mens Barroso arbeider for Goldman Sachs, og at han strippes for alle mulige hederstitler knyttet til europeiske institusoner.

Les mer: For strong exemplary measures to be taken against JM Barroso for joining Goldman Sachs

Barroso vil motta mer enn 100.000 euro i året i EU-pensjon når han blir 65 om fem års tid.

 

 

Den franske presidenten Francois Holland er også sterkt kritisk: - Det handler ikke om Europa, det handler om moral. Juridisk, er det mulig, men moralsk handler det om personen. Det er moralsk uakseptabelt, sier Holland.

Også nåværende presidenten for EU-kommisjonen Jean-Claude Juncker er kritisk til Barrosos overgang, og den franske avisen Liberation skriver på lederplass at Barroso har vist EU fingeren.

Kritikken er altså overveldende, og kritikerne har gode poenger. Vel å merke kan det ikke være yrkesforbud for tidligere EU-ledere, men det er et drøyt stykke å hoppe over til det mange oppfatter som hovedfienden. José Manuel Barroso visste selvsagt at det ville vekke reaksjoner hos EU-byråkratene som han ledet i en årrekke at han hopper over gjerdet.

Sånn sett har Liberation rett: Barroso viser fingeren til EU.

Hva mener du? Er det greit at den tidligere presidenten for EU-kommisjonen blir leder i Goldman Sachs, eller er det ødeleggende for EUs troverdighet?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar