hits

Tåler en 14-åring å misse straffe?

Etter en uavgjort finale avgjøres vinneren med myntkast for 14 år gamle jenter. (Foto: Gunnar Stavrum).

 

Her avgjøres finalen i fotballcupen: 14 år gamle jenter blir tilskuere når dommerne og trenerne gjør opp med myntkast.

Først en avklaring: Jeg har ingen tilknytning til noen av lagene i finalen og har ingen personlige interesser. Det er heller ikke ment som kritikk mot arrangøren av den glimrende gjennomførte Maxiturneringen 2016, Storhamar Fotball.

Det prinsippielle spørsmålet er enkelt og greit om det er riktig å avgjøre en fotballturnering mellom 14 år gamle jenter og gutter på myntkast. Til alt overmål ble faktisk både finalen og bronsefinalen avgjort med myntkast i denne årsklassen.

Det ble for øvrig også bronsefinalen for de 13 år gamle guttene.

 

 

Tilbake til kampen mellom Gimse og Lommedalen (bildet), der de 14 år gamle jentene fightet og stod på i en jevn batalje. Først stod det 0-0 etter full tid, og heller ikke etter ekstraomgangen på fem minutter ga noen scoringer.

På sidelinjen hørte jeg foreldrene snakke seg i mellom om hvor håpløst det var å avgjøre finalen med myntkast.

Så var det kampslutt. Lagene ble plassert i midtsirkelen, mens dommerne kalte til seg de to trenerne for å slå kron og mynt.

Det ene laget kunne juble, det andre stod igjen som tapere. Etter myntkast.

Etterpå overhørte jeg en av spillerne på vinnerlaget si til foreldrene sine: «Jeg synes synd på dem. Tenk å tape på myntkast».

Reaksjonene fortalte at ungdommene heller ville vunnet eller tapt på ferdigheter. Hensikten med loddtrekning er åpenbar, det er for å hindre at noen blir syndebukker ved å misse et straffespark. Men det er verdt å huske at alle fotballkamper kan ha situasjoner der en tabbe avgjør resultatet. Etterhvert som barna blir eldre vil de erfare at fotball ikke alltid er rettferdig. 

Det er også verdt å huske at straffer kan bli idømt i kampen, slik at også 14-åringer kan oppleve å misse, og indirekte avgjøre kampen.

Både i Maxiturneringen på Hamar og i Norway Cup i Oslo avgjøres enkelte kamper med myntkast.

I Norges Fotballforbunds breddereglement heter det: «I gutt/jente 13-, 14-, 15-, og 16-årsklasse, avgjøres kampene ved straffesparkkonkurranse».

Les mer: Norges Fotballforbund - Breddereglement, Kapittel 6. turneringen arrangert av klubber og kretser

Nå skal det sies at Storhamar fulgte kravet om å å være tydelig på reglementet på forhånd, og det fremgår klart at 13- åringene og 14-åringenes kamper skal avgjøres med myntkast - og at det er lagleder/trener som skal ta valget mellom mynt og kron.

I Norway Cup er det straffespark-konkurranse fra 14 år og oppover, mens det er loddtrekning for de yngre. Der «kåres to vinnere i finalekampen dersom kampresultatet er uavgjort etter ekstraomganger» for aldersgruppene 13 og 14 år.

Les mer: Turneringsreglement Norway Cup 2016

I Dana Cup brukes loddtrekning for å avgjøre rekkefølgen i grunnspillet hvis både målforskjell, flest scorede mål og poeng i innbyrdes kamper er likt.

I sluttspillet avgjøres uavgjorte kamper med straffespark. Der er de yngste spillerne 11 år.

Les mer: Turneringsregler Dana Cup

I Danmark mener man altså at en 11-åring tåler å misse et straffespark, mens grensen altså går ved 15 år på enkelte turneringer i Norge.

I Norges Idrettsforbunds barnereglement heter det at det «kan benyttes resultatlister, tabeller og rangeringer i konkurranser for barn fra det året de fyller 11 år, dersom dettte er formålstjenlig».

Les mer: Barneidrett

Nettopp denne holdningen er årsaken til at Norges Sjakkforbund avblåste forsøket på å bli medlem av idrettsforbundet.

Landets største barnestjerne gjennom tidene - nåværende verdensmester i sjakk, Magnus Carlsen, har flere ganger frarådet Sjakkforbundet å gå inn i idrettsforbundet nettopp på grunn av dette.

Konklusjonen er at det ikke lett å bli klok på holdningen til vinnere og tapere i barneidretten. 

I sjakk - som kanskje har gjort det aller best internasjonalt - starter rangeringene i ung alder.

Friidretten har en 12 års grense, men ville aldri kommet på å bruke loddtrekning for å avgjøre.

I fotballen er det inkonsekvens mellom lokale arrangører og Norges Fotballforbund.

Hvis du fortsatt er i tvil om hva du mener, har jeg bare et råd: Slå kron og mynt!

Hva mener du? Tåler 14-åringer å tape en fotballkamp på straffekonkurranse, eller er det mer humant å avgjøre med myntkast?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar