hits

Norsk rekord i overspill

Miljøpartiet De Grønnes Eivind Trædal har satt uoffisiell norsk rekord i å føle seg krenket. Utspillet minner om en fotballspiller som ruller rundt 10-15 ganger med egen hjelp, og så blir liggende død - for deretter å sprette opp igjen. (Foto: Facebook).

 

En italiensk tv-kokk og kjøttelsker uttalte at han ville drept alle veganere. Ubetenksomt sagt, men selvsagt ikke alvorlig ment. Det forstår de aller fleste.

Nettavisen Side2 klippet i går en sak fra The Independent om TV-kokken Gianfranco Vissani.

Les saken her: Kjent TV-kokk: - Jeg vil drepe alle veganere

Alle som leser saken skjønner at den er på kontoen kuriosa fra inn- og utland, altså underholdende stoff som de fleste aviser koster på seg for å muntre leserne. Den opprinnelige saken hadde også en leseravstemning om folk var enig med kokken, eller om det er helt hårreisende å komme med slike uttalelser.

Og dermed gikk Miljøpartiet De Grønnes aktivist på sosiale medier, Eivind Trædal, amok: - Dette er ikke bare morsomt. Det er mange som synes det er flaut og ubehagelig å si at de er veganere. Da hjelper det ikke mye å få en «avstemning» om man fortjener å bli drept, skriver han på Facebook. 

Det flaueste er Trædals overspill og forsøk på å lage storm i et vannglass. Trangen til å spille krenket blir så overdrevet at den fremstår som komisk. 

TV-kokken elsker kjøtt, og misliker veganere. Men det er få, om noen, som virkelig tror at han mener overdrivelsen bokstavelig. (Faksimile: Side2).

Men Trædals utspill på Facebook fikk selvsagt snøballen til å trille. De krenkede stod i kø. Dagbladet fant frem til en angivelig presseetikkekspert som mener at saken er unødvendig, og at den er med på å undergrave både pressens og Nettavisens troverdighet.

Les saken: Nettavisen skrev at TV-kokk ville drepe alle veganere. Så spurte de om lesernes mening

Det er altså mange krenkede ofre i saken, men lengst går vegetaransvarlig Anne Lise Nygaard i NOAH - for dyrs rettigheter, som «vurderer å involvere både PFU og politiets avdeling for hatefulle ytringer i denne saken».

Overspillet minner om en latinamerikansk fotballspiller som blir taklet, og som ruller rundt 10-15 ganger med egen hjelp for så å ligge død. Det blir bare latterlig fordi alle tilskuerne forstår at det er et konstruert overspill. Ingen noenlunde oppegående personer tror at TV-kokken virkelig vil drepe folk som bare spiser grønnsaker. 

At Side2 lager en kuriøs klippsak er selvsagt heller ingen oppfordring til hatefulle ytringer. (Vi fjernet for øvrig pollen etter at de krenkede kom på banen og demonstrerte sin mangel på humoristisk sans).

 

 

De krenkede mener altså at en kuriøs klippsak truer pressens troverdighet. Selv mener jeg at selvhøytideligheten ødelegger for veganerne, og at Dagbladets valg om å kjøre denne fillesaken på topp - som om det er den viktigste saken i landet - er vel så farlig for medienes troverdighet.

Som en av avisens egne lesere kommenterer: - Skjønner ikke at dere brukte et relativt stort oppslag på db.no om det i det hele tatt. Nettavisen gjorde litt for mye utav noe og det ble litt teit, så går DB hen og gjør det til en megasak og fremstår som de største idiotene av alle ... ganske ironisk.

Nei, Nettavisen har ikke noe imot veganere. For vår del må folk spise nøtter, kjøtt, fisk eller grønnsaker. Side2 klippet saken fordi den var kuriøs og tøysete, og man skal ha ganske fri fantasi for å tolke TV-kokken bokstavelig. 

Det er nesten så jeg begynner å tvile på innholdet i Torbjørn Egners grønnsaksspisevise:

«Men, den som spiser gulrøtter, knekkebrød og peppernøtter, 
tyttebær og bjørnebær og kålrot og persille. 
Han blir så passe mett i magen, glad og lystig hele dagen 
og så lett i bena at han ikke kan stå stille.»

Hva mener du? En fjær som ble til ti høns, eller en gravalvorlig sak?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar