hits

Adressen avgjør om du får penger

Arbeiderpartiets skolepolitiske talsperson er forsiktig, men bør si klart fra at det er uaktuelt å betale offentlig støtte kun basert på hvor mottakerne bor. (Foto: Arbeiderpartiet/Dagens Næringsliv (faksimile)


Arbeiderpartiets ledelse bør si klart fra om at det ikke er aktuelt å gi pengestøtte til folk bare basert på hvor de bor.

«Yte etter evne, få etter behov», har vært et slagord på venstresiden siden Karl Marx.

Nytt av året er Oslo Aps nye politikk, som i praksis er «yte etter evne, få etter hvor du bor».

Det rødgrønne byrådet har nemlig innført gunstig eller gratis kjernetid i barnehagen i de fem bydelene hvor Arbeiderpartiet hadde størst oppslutning ved siste valg. For bydelen Søndre Nordstrand betyr vedtaket at foreldre sparer tusenvis av kroner - uansett hvor mye de tjener.

 

- Oslo Ap gikk til valg på å gjøre noe med den delte byen. Nå skaper de en mer delt by. Ap forsterker forskjellene, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til Dagens Næringsliv.

Arbeiderpartiet bør si klart fra at det er uaktuelt med offentlige ytelser basert på adresse, og ikke basert på om mottakerne trenger pengene.

Nasjonale regler sikrer alle barn mellom tre og fem år gratis kjernetid i barnehagen hvis foreldrene samlet tjener under 417.000 kroner. Det er en rettferdig og fornuftig ordning for å sikre at foreldre som ikke har råd likevel sender barna i barnehagen.

Les Nettavisen mener: Økonomi må ikke hindre noen fra å gå i barnehage

Byrådet i Oslo har hevet grensen for foreldrenes inntekt til 603.000 kroner - men slett ikke for alle. Den gunstige ordningen gjelder kun for foreldre i bydelene Alna, Bjerke, Grorud og Stovner. I tillegg har de innført gratis kjernetid uavhengig av foreldrenes inntekt i Søndre Nordstrand.

Postnummeret avgjør, og ikke foreldrenes inntekt.

Nå viser det seg at Byrådet også vil gjøre det samme for Aktivitetsskolen. Fra nå av koster en heldagsplass 2.848 kroner i måneden for foreldre ellers i byen, mens prisen blir 923 kroner for barn ved aktivitetsskoler i Alna, Stovner, Grorud og Søndre Nordstrand. Ordningen vil koste 400 millioner kroner i perioden 2016-2019, ifølge Dagens Næringsliv.

Igjen er det postnummeret som avgjør, og ikke foreldrenes inntekt.

Arbeiderpartiets byråd Tone Tellevik Dahl (bildet) begrunner tiltaket med et ønske om at skolefritidsordningen etterhvert skal bli en forlenget del av skolen, og at det er en slik finansiering byrådet nå legger inn.

Arbeiderpartiets skolepolitiske talsperson, Trond Giske, beveger seg på silkeføtter: - Oslo må svare på hvordan de vil bygge ut denne ordningen. Det er alltid en grenseoppgang hva som skal være gratis eller behovsprøvd, sier han til Dagens Næringsliv.

Det er for tynt. Prinsippet må enten være ordninger som er gratis for alle, eller så må ordningene være behovsprøvd.

Offentlig støtte utbetalt etter postnummer er en dårlig idé Arbeiderpartiet bør vrake i god tid før valget i 2017.

Hvis ikke skal de få sin fulle hyre med å forsvare en politikk som gir null støtte til folk med lave inntekter et sted, mens rike eller høytlønte på andre adresser får tusenvis av kroner i året.

Hva mener du? Er det riktig å starte opptrappingen av gratis kjernetid i barnehagen eller Aktivitetsskolen bydel for bydel, eller bør man knytte det til inntekt uansett hvor foreldrene bor?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar