hits

«Stormen» som ble en flau bris

Næringsminister Monica Mæland var habil til å utnevne den tidligere regjeringskollegaen Thorhild Widvey til ny styreformann i Statkraft. (Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix).

Stormløpet mot næringsminister Monica Mæland ender som en flau bris. Nå bør Arbeiderpartiet være ærlige nok til å innrømme at kritikken var ubegrunnet.

Både Ap-nestleder Hadia Tajik og partiets leder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Martin Kolberg, har vært høyt på banen i kritikken mot utnevnelsen av Thorhild Widvey som styreleder for Statkraft.

I dag kom konklusjonen fra Justisdepartementet: - Monica Mæland var ikke inhabil

Samtidig forsvant også det andre grunnlaget for kritikk. Næringsministeren la frem de etterspurte SMS'ene som ble sendt mellom henne og Widvey, og de virker helt uproblematiske. Næringsministeren opplyser også at de vurderte flere kandidater, men at de naturlig nok ikke vil belaste de som ikke ble valgt med å få navnet offentliggjort.

De omtalte SMS'ene finnes neders i denne saken: SMS-korrespondansen

Hva er det da som står igjen?

  • Næringsminister Monica Mæland var habil til å foreta utnevnelsen.
  • Statskrafts nye styreleder Thorhild Widvey er åpenbart kvalifisert.
  • De omtalte SMS'ene inneholder ingenting klanderverdig.

Kort sagt: Det gjenstår ingenting av kritikken, og det bør opposisjonen være voksne nok til å innrømme. Dersom Kolberg og et mindretall i Kontroll- og konstitusjonskomitéen vil koke suppe på spiker, så undergraver det hele komitéens troverdiget.

Konklusjonen i saken sammenfaller med mitt syn i flere kommentarer:

Tynn kritikk mot Monica Mæland

Urimelig tvil mot Thorhild Widvey

Ekkelt og respektløst

Justisdepartementets vurdering etterlater ikke fnugg av tvil. Å ha vært regjeringskolleger og ha deltatt på noen få private arrangementer sammen er langt fra nok til å være inhabil. 

Justisdepartementets lovavdeling er ikke i tvil om at næringsminister Monica Mæland var habil til å utnevne Thorhild Widvey til styreleder i Statkraft. (Kilde: Lovavdelingen, Justisdepartementet).

Her kan du lese mer: Vurdering av næringsminister Monica Mælands habilitet

De som hadde håpet eller trodd at Martin Kolberg nå legger seg flat, må tro om igjen. Han nekter å bøye seg for konklusjonen om at Monica Mæland var habil, at Thorhild Widvey er svært kvalifisert, og at SMS'ene ikke inneholder noe kritikkverdig.

Tvert imot stiller Martin Kolberg stadig nye spørsmål og vil at saken skal gå videre: - Vi må få avklart at det har vært en reell saksbehandling og ikke uttrykk for en vennetjeneste, sier han.

Les saken: Kolberg: - Fortsatt uavklarte spørsmål

Etter min mening er det største spørsmålet som gjenstår hvorfor Arbeiderpartiet ikke erkjenner at dette er en tapt sak. 

Hva mener du? Bør Arbeiderpartiet gi seg nå, eller er du enig med Martin Kolberg i at det gjenstår mange ubesvarte spørsmål?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar