hits

Ekkelt og respektløst

Miljøpartiet De Grønnes partileder Rasmus Hansson vil kaste Thorhild Widvey etter en måned som styreformann i Statkraft. Det vil i så fall være norgesrekord i vilkårlig og vinglete eierstyring. (Foto: Miljøpartiet De Grønne).

 

Miljøpartiet De Grønnes partileder Rasmus Hansson kommer med det til nå ekleste og minst underbygde angrepet på Thorhild Widvey.

- Statkraft trenger mye mer enn en kjedelig Høyre-administrator, sier MDG-politikeren til Klassekampen, og foreslår at næringsministeren sparker Widvey bare noen uker etter at hun ble utnevt.

- Nå har hun anledning til å finne en styreleder som kan gi Statkraft mer enn det Widvey ligger an til å gjøre. Styreleder til Statkraft bør velges fra øverste hylle og sette full fart på selskapet, legger han til.

Her kan du lese hele utspillet: MDG vil vrake Widvey

Utspillet er respektløst, og jeg tviler sterkt på om Rasmus Hansson ville brukt samme ord om en mannlig kandidat til stillingen.

Sannheten er at Widvey har en lang og imponerende liste av relevante styreverv fra energisektoren, i tillegg til at hun har vært olje- og energiminister.

 

Dette er listen over Thorhild Widveys styreverv - der svært mange er i olje- og energisektoren. I tillegg ble hun nylig håndplukket til styret i Kværner ASA av Kjell Inge Røkke (Kilde: Wikipedia).

For å si det forsiktig har større økonomiske begavelser enn Rasmus Hansson veid Thorhild Widvey og funnet henne tung nok - blant annet landets største industribygger, Kjell Inge Røkke. Da hun gikk av som kulturminister, var Røkke raskt ute og hentet Thorhild Widvey til styret i Kværner ASA.

Les også bloggen: Urimelig tvil mot Thorhild Widvey

Men Rasmus Hansson vet altså bedre, og han argumenterer altså med hva Thorhild Widvey «ligger an til å gjøre» - og det etter at hun ble utvnent så sent som 29. juni i år. 

Såvidt jeg vet har ikke Rasmus Hansson hatt et eneste styreverv i noen større norsk bedrift.

Nå skal det sies at økonomi har aldri vært biologen Rasmus Hanssons sterke side.

Partiet hans har tidligere markert seg med forslag om at norske kommuner bør utstede egen valuta, at vi egentlig ikke tjener penger på oljevirksomheten, og at vi bør bytte ut brutto nasjonalprodukt med et lykkemål som brutto nasjonal livskvalitet.

Les saken: Miljøpartiet De Grønne vil gjøre Norge til lykkeland

Nå mener altså partiet på fullt alvor at staten bør bytte ut styrelederen for landets største og viktigste elektrisitetsprodusent etter en drøy måned - og det uten at vedkommende har gjort noe galt, og til tross for at personen er svært kompetent.

Det ville i så fall være norgesrekord i vinglete og vilkårlig eierstyring.

 

 

Opposisjonens stormløp mot næringsminister Monica Mæland i denne saken er på et tynt grunnlag. Man blir ikke inhabil av å ha vært i regjering sammen og ha møtt hverandre ved fire private anledninger. Thorhild Widvey er åpenbart kvalifisert til vervet som styreleder for Statkraft, og næringsministeren er i sin fulle rett til å utøve eierskap ved å utnevne en styreleder med den profilen hun ønsker. Det er faktisk slik eierstyring skal være.

Når Arbeiderpartiet nå vil ha svar på om statsminister Erna Solberg var kjent med utnevnelsen, og om hun har vurdert sin habilitiet, begynner det å bli litt komisk.

For å sitere svaret fra kommunikasjonssjef Trude Måseide ved Statsministerens Kontor (bildet): - Statsministeren har et godt forhold til en rekke personer både innenfor og utenfor politikken. Det er ikke det samme som at de har et nært og personlig forhold. I tilfeller hvor det er nært og personlig forhold vil hun ikke delta i håndtering av saken.

- Deltagelse i en 50- eller 60-årsmarkering med mange gjester trenger ikke bety at man har et nært og personlig forhold. Det er ikke uvanlig å invitere kolleger til slike feiringer. Det er naturlig med en viss arbeidsmessig sosial omgang, skriver Måseide i en epost til Dagens Næringsliv.

For eksempel var Jens Stoltberg i Erna Solbergs 50-årsdag, mens Stoltberg fikk årgangsvin i presang av Høyre til sin 50 årsdag. 

Alle forstår at de ikke blir inhabile av den grunn.

Selvfølgelig.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar