hits

Urimelig tvil mot Thorhild Widvey

Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik uttalte at utnevnelsen av Thorild Widvey som styreformann i Statkraft etterlater store spørsmål på Dagsnytt18 i går.

 

I forhold til Ap-leder Jonas Gahr Støres millionbevilgning til prosjektet til vennen Felix Tschudi, er næringsminister Monica Mælands utnevnelse av Thorhild Widvey som styreformann i Statkraft en bagatell.

Statkraft er et hundre prosent statlig selskap, og den viktigste styringen næringsminister Monica Mæland kan utføre er å peke ut styrets leder. Den selvsagte retten brukte hun til å utnevne tidligere statsråd Thorhild Widvey - slik hun tidligere brukte sin innflytelse til å bytte ut Telenors styreformann Svein Aaser.

Widvey er åpenbart kvalifisert for vervet. Ikke bare er hun mangeårig stortingsrepresentant, men hun har også vært statsråd i to regjeringer - blant annet i den svært relevante stillingen som olje- og energiminister.

Til overmål har Thorhild Widvey vært styremedlem i en serie større selskaper i energisektoren - som Hitec Vision, Aker Drilling og ENI Norway.

I praksis skal det godt gjøres å finne tidligere utnevnelser av eks-politikere som har vært bedre egnet og kvalifisert for et verv.

Du kan se listen over styreverv her: Thorhild Widveys styreverv

Når Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik i Dagsnytt18 vil ha svar på Widveys kvalifikasjoner og hvorfor næringsministeren ønsker henne som styreformann i Statkraft, så bør det være enkelt å besvare: Som generalforsamling er det Monica Mælands selvfølgelige rett å peke ut den styreformannen hun ønsker - for å påvirke retningen og strategien til Statkraft.

Tidligere olje- og energiminister Thorhild Widvey har en lang karriere fra relevante styreverv - blant annet i flere børsnoterte selskaper, i Aker, og en serie selskaper innen olje og energi. (Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix)

Forsøket på å reise tvil om Thorhild Widveys profil og kompetanse kan trygt legges død. I forhold til den lange rekken av eks-politikere som har fått statlige stillinger og verv uten noen annen bakgrunn enn sin politiske karriere, fremstår hennes bakgrunn som skreddersydd for vervet i Statkraft.

Da gjenstår to spørsmål:

  • Blir man inhabil av å ha vært i samme regjering og møtt hverandre i fire private sammenhenger?
  • Var prosessen før utnevnelsen litt kjapp og uryddig?

Mitt svar er nei på det første, og tja på det siste.

Arbeiderpartiets hardkjør mot Monica Mæland virker litt hult når det sammenlignes med Ap-leder Jonas Gahr Støres bevilgning på 6 millioner kroner til et prosjekt initiert av hans mangeårige nære venn Felix Tshudi. 

Da nåværende Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre var utenriksminister, bevilget Utenriksdepartementet 6 millioner kroner til en stiftelse initiert av skipsreder Felix Tschudi uten at Gahr Støre erklærte seg inhabil. De to er barndomsvenner, har gått på skole sammen i mange år, og feirer 17. sammen. (Foto: Nettavisen/Tschudi Shipping).

- Min vurdering var at jeg ikke var inhabil. Vårt vennskap var ikke nært nok. Jeg fant aldri at habilitetsspørsmålet var tvilsomt i 2008, uttalte Jonas Gahr Støre da han møtte til høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Jonas Gahr Støre følte seg altså ikke inhabil overfor en person han gikk på barne- og ungdomsskolen sammen med, før de gikk ett år sammen på Sjøkrigsskolen i Bergen.

Som utenriksminister bevilget altså Jonas Gahr Støre 6 millioner kroner til en person som står ham såpass nært at de feirer 17. mai sammen. Selv om bevilgningen ikke gikk til Felix Tschudi, så fastslo revisjonsselskapet Ernst & Young at det «vil kunne bli ansatt som å ha et formål om økonomisk fordel for andre, herunder de gruppene som står bak stiftelsen (Tschudi Shipping)».

Les mer: - Kan gi økonomisk fordel for Tschudi Shipping

Etter at kritikken oppstod har næringsminister Monica Mæland bedt Justisdepartementets lovavdeling vurdere om hun var inhabil til å utnevne Thorhild Widvey som Statkraft-styreformann. Det vil overraske meg sterkt om de finner at hun var inhabil, og i så fall legger de listen lavt. I praksis vil de aller fleste politikere - også på tvers av partigrenser - ha møtt hverandre i en eller flere private sammenhenger.

Men på ett punkt er jeg delvis enig i kritikken mot næringsminister Monica Mæland, og det er motstanden mot å legge frem SMS-ene hun har sendt til Thorhild Widvey i denne saken. Det er ingen tvil om at svært mange slike SMS'er vil være offentlige, men statsråden hevder at de var ledd i en intern saksbehandling. Det virker tvilsomt. Statsråden er ikke saksbehandler, og denne kommunikasjonen gikk eksternt.

Men det forhindrer ikke at næringsminister Monica Mæland har gjort et godt valg som ny styreformann i Statkraft. Det er ryddigere å utøve eiermakt gjennom å følge boken og utpeke styreformann, enn ved uryddige utspørringer av med ledere i børstnoterte selskaper på Stortinget.

Saken om Monica Mæland handler ikke så mye om moral, som om politikk. Og det er ikke alltid synonymt.

Hva mener du? Har næringsminister Monica Mæland opptrådt uryddig eller forsøker Arbeiderpartiet å skape uro rundt en bagatell?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar