hits

Ap kommer seg ikke ut av tåken

Arbeiderpartiet faller nå ned mot 30 prosent, ifølge den nye målingen som er gjengitt i Klassekampen.

Arbeiderpartiet faller ned mot 30 prosent i en ny partimåling. Partiet sitter fast i egen retorikk og kommer ikke ut av tåken.

Det er nedslående tall for partileder og statsministerkandidat Jonas Gahr Støre i den siste målingen som Norfakta har gjort for Nationen og Klassekampen.

Arbeiderpartiet faller 4,6 prosentpoeng til 30,4 prosent, mens de to regjeringspartiene stiger med 3,1 prosentpoeng til samlet 41,0 prosent.

I mandatberegningen får Høyre og Fremskrittspartiet rent flertall hvis enten Venstre eller Kristelig folkeparti er med videre.

Partiets nestleder, Hadia Tajik, mener at Arbeiderpartiet må bli mer «rampete», mens partileder Jonas Gahr Støre advarer mot kunnskapsløse populister både på høyre- og venstresiden.

- Det er viktig å være så lettfattelig og tydelig som mulig. Men jeg tror at velgerne over tid vil anerkjenne at vi beskriver den virkeligheten som finnes. Verden er sammensatt og komplisert og vi må finne løsninger som møter det komplisterte bildet, sier Jonas Gahr Støre til Klassekampen.

 

 

Jeg mener at forklaringen på partiets problemer er utydelig dobbeltkommunikasjon, og at velgerne avslører mangel på klare løsninger.

På en ene siden kritiserer Arbeiderpartiet regjeringen for å bruke for mye oljepenger. I neste åndedrett gjør den for lite mot arbeidsledigheten. Og skatteletter får skylden for alt vondt, selv om alle ser at det foreløpig er penger til til både skatteletter og betydelig økte offentlige utgifter.

Velgerne forstår ikke Arbeiderpartiets budskap om at regjeringen bruker for mye, for fort - og gjør for lite, for sent. (De ledende makroøkonomene forstår det heller ikke, men det er en annen sak).

Trolig opplever statsminister Erna Solberg medvind fordi hun har hatt rimelig god styring med oljeprisfallet og de økonomiske problemene på Vestlandet. Nå er ledigheten på vei ned, og en av årsakene er at regjeringen har brukt handlingsrommet godt innenfor handlingsregelen til å øke offentlige kostnader.

Arbeiderpartiet er - som regjeringen - for færre norske kommuner, men godter seg likevel over at det er vanskelig å få til - og bidrar heller ikke konstruktivt til å få det til.

Arbeiderpartiet ønsker å profilere seg som restriktivt til innvandring, men bidro til å gi regjeringen nederlag i flere innstrammingsforslag.

Samlet tegnes bilde av et klassisk opposisjonsparti som klager og gjør arbeidet vanskelig for regjeringen, men uten å fremstå med klare alternativer.

Mens partiet tidligere var flink til å lage retoriske slagord som «bestemor på anbud» og «stoppeklokkeomsorg», sitter ikke «for lite, for sent» og «gi skatteletter til de aller rikeste» like godt.

Det er nesten godt gjort at Arbeiderpartiet ikke er mer på offensiven i den økonomiske uroen som Norge har vært igjennom det siste året.

Hva mener du? Er gallupene tilfeldige, eller er de et tegn på at Arbeiderpartiet er i trøbbel? I så fall - hva bør partiet gjøre for å komme på offensiven?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar